Na kraju leta virusne infekcije u porastu

PANČEVO, 17. septembar 2018. (TV Pančevo) – Virusne infekcije ne posustaju ni na izmaku leta. Poslednjih nedelja povećan je broj dece koje su roditelji dovodili kod pedijatra.Najčešći simptomi su bolovi u grlu, povraćanje i visoka temperature.

Poslednjih nedelja među decom prisutna je izrazito visoka temperatura, povraćanje, a kod lekara ih roditelji dovode zbog bolova u grlu i otežanog gutanja, a neretko i bolova u uhu. Razlog su najčešće virusne infekcije koje se ponekada iskomplikuju, kada im se pridruži i bakterijska infekcija.

- Bolest se različito manifestuje, od nekolko puta pa do desetak. Terapija je simptomatska: probiotici, takođe saveti o ishrani uglavnom se sve završi u kućnim uslovima. Ukoliko je povraćanje izraženije i dete je dehidriralo,ono se šalje u bolnicu na intravensku rehidraciju - izjavila je dr Jugoslava Stanojević.

Pored virusnih infekcija sporadično su se javljali roditelji koji su decu dovodili zbog sumnje na trovanje hranom.

- Roditelji treba da obrate pažnju, da daju tvrdo kuvana jaja, ne davati torte sa živim filom, obratiti pažnju na sladolede. Hrana koja stoji van frižidera promeni svojstva - dodala je dr Stanojević

Najvažnije je da ukoliko dete povraća i posumnjate na trovanje hranom odmah potražite pomoć lekara.