Ministar kulture u poseti Pančevu

PANČEVO, 17. mart 2017. (TV Pančevo) – Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja posetio je Pančevo i tom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Pančeva i većnikom za kulturu i informisanje Nemanjom Rotar o planovima i kulturnoj strategiji grada. Ministar je izrazio zadovoljstvo što je Pančevo jedini Grad u Srbiji koji već drugi put sprema kulturnu strategiju.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim i većnikom za kulturu Nemanjom Rotar, ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević izrazio je zadovoljstvom kulturnim „pozornicom“ grada Pančeva.

- Pančevo svojim aktvnostima u oblastima kulture dugi niz godina zaista uspeva da održi vrlo specifičan identitet, da održi snažan kulturni razvoj i kulturni programski život. Nama Ministarstvu kulture ne može da stigne bolja vest o dove. Pančevo se ponekoliko stavki svrstava u sam vrh pozitivnih dešavanja kada je reč o teritoriji cele Srbije - rekao je Vukosavljević.

Pored svega što Pančevo može da ponudi od kulturnog života, može da se pohvali i drugom kulturnom strategijom koju je skoro usvojio. Ministar je podsetio na činjenicu da je naš grad jedini u Srbiji koji ima kulturnu politiku.

- Vrlo uspešno funkcioniše, ako uzmemo u obiz da Pančevo ima devet kulturnih centara. Održavanje ovih centara je jedno izuzetno postignuće, a manifestacije po kojima je Pančevo poznato govore ohrabrujuće u prilog činjenici da ova sredina posvećuje pažnji kulturi da u nju mnogo ulaže. pančevo iz gradskog budžeta izdvaja oko 10 odsto u kulturu i sve ovo što sam naveo govori o tome da Pančevo može da posluži kao primer- dodaje Vukosavljević.

Gradonačelnik Saša Pavlov je kazao da je Pančevo centar kulturnih dešavanja južnog Banata i da su kulturne manifestacije ono čime se Grad ponosi. Gradonačelnik je rekao da je ovo posledica kulturne strategije.

- Mi smo pokušali da osvetlimo nešto što bi nam bilo značajno u narednom periodu, a to je pre svega unapređenje Pančeva kao jednog centra kulturnih manifestacija i filmskog grada, ali i razgovarali smo i o potencijalnim mogućnostima renoviranja spomenika kulture koje sada koristimo sada za razvoj kulturnih delatnosti - rekao je Pavlov.

Nakon razgovora U Gradskoj upravi, ministar je obišao Muzej i izložbu Save Šumanovića. Posle toga posetio je i Gradski odbor SNS, gde je govorio o kulturnoj strategiji ministarstva za kulturu i informisanje, koja će biti doneta juna ove godine.