Ministar Đorđević u Jabuci i Plandištu

 PANČEVO, 11. novembar 2017. (TV Pančevo) – Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovski Tipko i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetili su Jabuku, Plandište i Sigurnu kuću u Pančevu.

Visoku delegaciju, koju je predvodio ministar Zoran Đorđević, dočekali su u Jabuci koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, narodni poslanik SNS-a Željko Sušec i gradonačelnik Saša Pavlov. U Jabuci živi najveći broj Makedonaca, što pokazuje primer uspešne saradnje makedonske nacionalne zajednice, svih stanovnika i lokalne vlasti.

- Cilj današnje posete je analiza makedonske nacionalne zajednice, koja je procentualno najbrojnija u Jabuci, da imamo otvoreni dijalog sa građanima i da iskažemo da je makedonska nacionalna zajednica najčvršći most koji povezuje lokalne nivoe, nacionalne nivoe, kao i makedonsku nacionalnu zajednicu koja živi i radi u Jabuci - istakla je amasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovski Tipko.

Ministar Đorđević je rekao da bi, kada smo na zajedničkom putu ka EU, trebalo da iskoristimo ono što nam pružaju pretpristupni fondovi i zajednički za njih da apliciramo. Đorđević je naglasio da dobijamo pohvale Evropske unije za svoju politiku prema manjinama.

- Vlada Republike Srbije, od kada je na čelu Aleksandar Vučić, zacrtala je sebi cilj da izrodi jedno multietničko društvo u kome će sve nacionalne manjine i njihova prava biti na najvišem mogućem nivou. To je i ova vlada nastavila i poseta Jabuci jeste uverenje u to da je makedonska nacionalna manjina ovde ona koja je najviše zastupljena i njihov položaj je na najvišem nivou. Ali to ne treba da nas zadovolji, jer mi želimo da Srbija svoje kapacitete koje ima sa nacionalnim manjinama podigne na viši nivo - poručio je ministar Zoran Đorđević.

Lokalna samouprava je posvećena unapređenju politike nacionalnih manjina i razvoju svih prava, kako ljudskih, tako manjinskih i rodnih, rekao je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

- Pančevo to pokazuje kroz sprovođenje velikog broja projekata, pre svega pomoći i dobre saradnje sa nacionalnim manjinama saveta makedonske nacionalne manjine sa makedonskim udruženjima sa teritorije grada Pančeva, ali i učestvovanjem projektima sa nivoa republike, pokrajine - rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Posle Jabuke, ambasadorka Makedonije u Srbiji i ministar Đorđević posetili su Plandiše, gde su sa žiteljima razgovarali o rodnoj ravnopravnosti, i istakli da će se i ubuduće zalagati za bolji položaj žena u Srbiji.

- Kada je u pitanju položaj žena, koji je već na zavidnom nivou, da ubuduće to bude još bolje i još više da nam zavide i oni u Evropi kako i na koji način se mi ophodimo prema ženama.

Opština Plandište je multinacionalna sredina, u koji žive čak 22 nacionalne manjine.

- Drago mi je da je ambasadorka Makedonije sa nama, s obzirom na to da smo mi priznali makedonski jezik kao prvi u Srbiji i da naš pečat ima pet jezika. Mi smo multinacionalna sredina, imamo 22 nacionalne manjine i pet službenih jezika, pored našeg srpskog. Veoma je bitno da se probudi svest građana oko manjinskih prava i svih nacionalnosti koje žive na teritoriji naše opštine - rekao je predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

Dvoje visokih zvaničnika su prvo posetili Sigurnu kuću u Pančevu, gde su naglasili da je borba protiv porodičnog nasilja uslov za bolje društvo. Trenutno u Sigurnoj kući boravi 6 žena i četvoro dece.