Maturanti Medicinske škole proveravali pritisak i šećer Pančevcima

 

PANČEVO, 14. novembar 2017. (TV Pančevo) – Maturanti pančevačke Medicinske škole realizovali su danas, uz pomoć svojih profesora, akciju preventivnih pregleda. U toku pre podneva, svi koji su bilo kojim poslom bili u Poštanskoj štedionici, mogli su da izmere nivo šećera u krvi, krvni pritisak, i da od đaka dobiju praktične savete o ishrani i zdravim stilovima života.

U svetu se 14. novembra obeležava Dan brobe protiv dijabetesa, bolesti koja je veoma tiha i podmukla, i za čije rano otkrivanje su veoma važni preventivni pregledi. Jedan takav, organizovali su profesori Medicinske škole "Stevica Jovanović" iz Pančeva, čiji su đaci u Poštanskoj štedionici u centru grada Pančevcima merili nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

- Kao što vidite, možemo da im damo ove flajere, to je vodič za zdravu ishranu, planovi ishrane, i savetujemo ljudima kako da se zdravo hrane. Prva prilika mi je da učestvujem u ovakvoj akciji, sviđa mi se i sve je fantastično. Ovo je jedno novo iskustvo - kazala je Emilija Pavlov, učenica Medicinske škole "Stevica Jovanović".

Iako iznenađeni ovom akcijom, Pančevci su bili raspoloženi da učestvuju u njoj, i da besplatno provere krvni pritisak i šećer u krvi. Stariji imaju čak i recept za dugovečnost...

- Hrana, lekovi normalno, kod lekara česta kontrola i nema nervoze. To je najbitnije. Uvek sam bio nasmejan, uvek veseo. A nervoza je opasna, zato pritisak i raste - rekao je jedan od Pančevac koji je iskoristio priliku da proveri pritisak i šećer u krvi.

- Treba biti smiren, i sve prihvatiti onako, smireno, ništa napeto. To je jedini recept. I o ishrani treba da se vodi dosta računa, sve treba umereno, i to je to - kazala je Pančevka.

- Ja samo hodam. Dnevno pređem 6-8 kilometara. Leti sam na moru od maja do oktobra, tamo i plivam i hodanje, i nikakavih problema nemam - rekao je još jedan sugrađanin.

Podršku Medicinskoj školi "Stevica Jovanović" pružio je Preventivni centar Doma zdravlja.

- Pre svega je cilj edukacija ljudi, upoznavanje sa dijabetesom, simptomima, načinu lečenja. Da im skrenemo pažnju da povedu računa o toj bolesti, jer je to tiha bolest, koja ne daje simptome, i da, kada se već pojavi, već postoje i komplikacije dijabeta - izjavila je Jovanka Janićijević, iz Preventivnog centra.

 

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Pančevu su tokom nekoliko dana organizovane akcije merenja nivoa šećera u krvi. Stend ap