Kultura stanuje u Pančevu

PANČEVO, 21. maj 2018. (TV Pančevo) – Ministarstvo kulture opredelilo je gotovo 22 miliona dinara Pančevu za finansiranje i sufinansiranje projekata koji se odnose na kulturno nasleđe u Republici Srbiji. Najveći iznos, 10.820.000 dinara namenjen je pančevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Pančevo za radove na Preobraženskoj crkvi.

Posvećenost i profesionalizam kulturnih poslenika u Pančevu nisu prošli nezapaženo. Na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata kulturnog nasleđa u Republici Srbiji tokom 2018. godine, kulturnim institucijama i udruženjima iz Pančeva, odobrena su gotovo 22 miliona dinara. O značaju finansijske podrške i planovima, RTV Pančevo razgovarala je sa Nemanjom Rotarom, članom Gradskog veća za kulturu i omladinu.

Pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo za sanaciju i restauraciju Preobraženske crkve, iznos veći od 10 miliona dinara dobila su još samo dva projekta kulturnog nasleđa: rekonstrukcija dela Smederevske tvrđave i fasade Manastira“Žiča”.

Finansijsku podršku Ministarstva kulture u Pančevu dobili su Zavod za zaštitu spomenika kulture, Istorijski arhiv, Narodni muzej, Gradska biblioteka, Udruženje građana “Poseti Pančevo” .

Pančevo na teritoriji grada ima devet aktivnihdomova kulture.