Jazz Festival od 2. do 5. novembra

PANČEVO, 23. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Jubilarni dvadeseti Pančevački džez festival održaće se od 2. do 5. novembra u Kulturnom centru Pančeva. U okviru glavnog festivalskog programa nastupiće zvezde svetskog, evropskog i domaćeg džeza, među kojima i Džo Lovano, Tim Bern, Avišai Koen, Čajna Mozes i drugi. Organizatori najavljuju da će ovaj Pančevački džez festival okupiti muzičare koji predstavljaju ono što je džez u svetu i Evropi.

Saksofonista Džo Lovano, jedan od muzičara koji na svetskoj džez sceni opstaju već decenijama na samom vrhu, nastupiće prve večeri jubilarnog 20. Pančevačkog džez festivala, koji se održava od 2. do 5. novembra u Kulturnom centru. Ove godine predviđeno je da svako veče nastupi po jedna zvezda, kazao je Vojislav Pantić, umetnički direktor Festivala. Osim Lovana, nastupiće i Tim Bern, Avišai Koen, Čajna Mozes, Embrouz Akimusire sa svojim kvintetom.

- Mislim da smo ponovo napravili atraktivan program, koji je zanimljiv za različitu publiku i gde je naglasak na mladim ljudima. Lovano iskače, a svi ostali su duplo mlađi i predstavljaju ono što je džez u svetu, u Americi, u Evropi. A program je jak i što se tiče srpske scene - rekao je Vojislav Pantić, umetnički direktor Festivala.

Na jubilarnom dvadesetom Džez festivalu nastupiće i "Fiš in oil", muzički sastav iz Srbije, a premijerno će nastupiti i "Artisti in broken ritm", bend koji potpisuju Vladimir Nikolov, kompozitor, aranžer i pijanista iz Makedonije, i Srđan Ivanović, bubnjar iz Bosne i Hercegovine, kaže Pantić.

- Vlada Nikolov i Srđan Ivanović su se sreli na studijama u Roterdamu, pre desetak godina. Tada su tamo bili i naš Luka Ignjatović i Mihail Ivanov, Bugarin, basista. Oni su osmislili projekat u kojem će ih podržati prva liga domaćih džez muzičara - rekao je Pantić.

Pančevački džez festival prevalio je za 20 godina veliki put i od lokalne postao je regionalna manifestacija. Dokaz za to je što ovaj festival ima najviše akreditovanih novinara i fotoreportera, a podržava ga i veliki broj ambasada i inostranih kulturnih centara, a prepoznat je i od strane Ministarstva kulture.

- To je dokaz da smo verovatno svih ovih godina dobro radili. To je rođendanska čestitka, koja je stigla na konkursu za savremeno stvaralaštvo i koja je omogućila da u startu budemo sigurniji da znamo kako ćemo ga oblikovati ovaj rođendanski događaj - smatra Pantić.

Za 20 godina postojanja Festival je ugostio više od 1000 muzičara sa svih meridijana, kaže Slobodan Tanasijević, organizator iz Kulturnog centra Panečevo.

- Dobro smo se mapirali na muzičkoj karti sveta. Ljudi znaju za nas. Evo, počeli su da nam traže karte i iz Bugarske, okolnih zemalja. Kupuju komplete. Ima karata za pojedine dane - rekao je Slobodan Tanasijević, organizator.

Pančevački džez festival se otvara 2. i traje do 5. novembra. Karte se još uvek prodaju na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 600 dinara za veče ili 2000 dinara za komplet.