Genocid nad Romima ne smemo zaboraviti!

PANČEVO, 16. decembar 2017. (TV Pančevo) – Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu obeležen je državnom ceremonijom u Jabuci. Na mestu masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleska "Stratište", vence su položili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, zamenica predsednika Nacionalnog romskog saveta Srbije Jelena Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, diplomate, predstavnici udruženja i građani.

Na ceremoniji koja je održana na Spomen-obeležju Stratište, Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, istakao je da je na ovom mestu izvršen najveći genocid u Drugom svetskom ratu. Pavlov je takođe napomenuo da ovakvi zločini treba da nas nauče najvažnijoj lekciji, da ne zaboravimo one koji su nevini stradali.

Zatočeni Romi poticali su sa teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Jelena Jovanović, zamenica predsednika Nacionalnog romskog saveta Srbije, istakla je da se bol ne poznaje boju kože i da se ljudi ne smeju deliti ni po veri ni po nacionalnosti.

Naša moralna obaveza prema stradalima jeste da se sećamo njihove patnje kako se istorija ne bi ponovila, istakao je Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i dodao da genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jedan od najtragičnijih segmenata tog oružanog sukoba.

U Drugom svetskom ratu stradalo je između 220 i 500 hiljada Roma.