Estetske operacije ušiju i nosa u Bolnici

PANČEVO, 21. februar 2018. (TV Pančevo) – Uz uput za bolničko lečenje, na ORL odeljenju Opšte bolnice rade se estetske operacije ušiju i nosa. Tokom januara urađeno je osam korektivnih operacija ušiju i nekoliko operacija nosa.

Na Odeljenju za uho, grlo i nos Opšte bolnice rade se i korektivne operacije klempavih ušiju i korekcije nosa. Lekari preporučuju da se klempave uši operišu pre polaska u školu jer su deca često izložena ismejavanju, što može ostaviti traumu na njihov dalji razvoj. Za razliku od estetskih hirurga, lekari u pančevačkoj Bolnici jednom operacijom, pored eteske korekcije, urade i funkcionalnu.

- Od estetskih operacija mi radimo operacije ušiju i promene na nosnoj piramidi. Korekcije na nosu mogu biti zbog posledice neke traume, mogu biti urođene anomalije ili posledica neke bolesti. Pacijent dođe na pregled, mi procenjujemo da li je to za intervenciju. Stav je nekih otorinolaringologa u svetu da se uši operišu pre polaska u školu kako dete ne bi doživelo neku traumu i vuklo je kroz celi život. Mi predložimo roditeljima da se operiše. U januaru smo imali osmoro dece koja su operisali uši, a 3-5 estetskih operacija nosa. Za razliku od plastičnih hirurga, radimo i funkcionalnu operaciju uz estetsku. Ako vama pravi problem i funkcionalnost i loše disanje na nos može izazvati smetnje srčane, pluća i drugih organa a imate lep nos - rekao je dr Veljko Božić, načelnik ORL odeljenja.

Hirurške intervencije ušiju i nosa spadaju u složene jer se nikada ne zna kako će odreogovati tkivo, ali zahvaljujući vekom broju ovakvih inetrvencija i iskustvu nije bilo komplikacija i neželjenih reakcija posle operacija, kaže doktor Božić.