Elektronski recepti u Pančevu do kraja marta

PANČEVO, 12. mart 2018. (TV Pančevo) – Papirni recepti posle Beograda kada su oktobru mesecu uvedeni, trebalo bi do kraja marta da zamene elektronski recepti u svim ambulantama u Pančevu i naseljenim mestima.Na ovaj način smanjio bi se obim posla lekarima apacijenti neće morati da svakog meseca zakazuju kod svog izabranog lekara kako bi im prepisao hroničnu terapiju.

Elektronski recept za sada se primenjuje u Beogradu a do kraja marta planirano je njegovo uvođenje u zdravstvene stanice u Pančevu i naseljenim mestima.Uvođenjem elektronskog recepta Pacijenti više neće morati da zakazuju odlazak kod lekara i čekaju u čekaonicama samo da bi dobili terapiju, a lekari će biti manje opterećeni papirologijom.

Na početku će da kažem to biti duplo i običan i elektronski recept dok nesagledamo eventualne probleme . Poenta je rasterećenje lekara i rasterećenje pacijenta , nemora svakog meseca da gleda da li ima termin ili ne kako bi dobio svoju terapiju. Ima pacijenta sa insulinom i ne smeju da preskoče terapiju – rekla je doktorka Zorica Sokić

I dalje zakazivanje pregelda kod izabranog lekara pacijenti obavljaju putem KOL centra ali mogu sledeći termin zakazati kod svog izabranog lekara i na licu mesta tokom posete.

Mi smo u mogućnosti da tog momenta kada nam je u poseti da zakažemo pregled ili kontrolu ili recepta.Sada ima mnogo više mogućnosti .Što se tiče termina za izabrane lekare u obavezi smo da do petog u mesecu postavimo termine za sledeći mesec ali ćemo se truditi da u narednom periodu bude i ranije tako da pacijenti imaju april na raspolaganju što se tiče zakazivanja - Rekla je doktorka

Uvođenje elektronskog recepta podrazumeva i umrežavanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, apoteka i domova zdravlja.Na ovaj način ukolko pacijentu nije neophodna korekcija terapije i dodatni pregledi pacijent bi kod lekara išao dva puta godišnje . Planirana je primena u pančevačkim zdravstvenim stanicima do kraja marta.