Prijatelji iz Japana na ručku u Ekonomskoj školi

PANČEVO, 22. januar 2016. (TV Pančevo) – Ekonomsku školu „Paja Marganović” posetila je danas delegacija Japana sa profesorom Takeši Nakanom sa Univeriziteta u Kobeu. Profesor Nakano boravi u Srbiji i Pančevu u okviru projekta međudržavne saradnje na analizi poljoprivrednog zemljišta, a današnjom posetom nastavlja se saradnja i među srednjoškolcima Srbije i Japana, budući da su u Ekonomskoj školi danas bili i predstavnici poljoprivrednih škola iz Vršca i Futoga, koje su deo projekta.

Projekat međudržavne saradnje na ispitivanju zagađenja poljoprivrednog zemljišta doprineo je dugogodišnjoj saradnji Ekonomske škole iz našeg grada i Japanske državne agencije za međunarodnu saradnju. Cilj današnje posete je očuvanje životne sredine i uticaj zagađujućih materija na poljoprivredne namirnice, naveo je većnik za ekologiju i profesor u Ekonomskoj školi Vladimir Delja.

‒ Ova saradnja podrazumeva i obuku učenika i radionice, ali i komunikaciju sa učenicima iz Japana i prenošenje znanja i iskustava. To podrazumeva seriju obuka učenika u naseljenim mestima Pančeva i poljoprivrednika, a radionice će voditi učenici naše škole, kao i učenici iz Futoga i Vršca. Održavaće se i radionice o uzgoju poljoprivrednih proizvoda. S obzirom na to da imamo u školi i tehničare i kuvare i poslastičare, primenićemo neke nove norme pripreme hrane, budući da škole u Japanu imaju kompletan ciklus, oni imaju i poljoprivrednu proizvodnju i obradu, kao i konobare, i ugostitelje, tako da ćemo i mi pokušati da napravimo jednu celinu ‒ rekao je Delja.

U odnosu na standarde i opremljenost škola u Japanu, delegacija iz Zemlje izlazećeg sunca nije krila zadovoljstvo kako funkcioniše Ekonomska škola, budući da se u njoj još uvek radi uz pomoć „štapa i kanapa”, naveo je Delja.

‒ Videli su u školi visok nivo obučenosti. Posebno su zainteresovani za rad turističkih ugostitelja i tehničara. Ovde ćemo danas potpisati jedan sporazum, dogovor o saradnji škola iz Futoga, Vršca, i naše škole i Japana. Nakon toga, naši turistički ugostitelji će sa delegacijom Japana obići Pančevo ‒ kazao je Delja.

Gosti iz Japana probali su i tradicionalni banatski ručak, koji su pripremili učenici Ekonomske škole.

‒ U Vojvodini mi se dopadaju sveže salate i kuvna jela od povrća. Volim vaš paradajz, krstavac, ali i pečene paprike, tikvice i pečurke ‒ rekao je Takeši Nakan, profesor Univerziteta u Japanu.

Projekat međudržavne saradnje na ispitivanju zagađenja poljoprivrednog zemljišta postao je „most” koji spaja Pančevo i Srbiju sa Japanom, te naši sagovornici planiraju da saradnju prošire.