Dukat iz česnice za Jovanu Budalić

PANČEVO, 7. januar 2018. (TV Pančevo) – Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, proslavljaju 7. januara Srpska pravoslavna crkva i crkve koje priznaju julijanski kalendar. U Svetouspenskom hramu u Pančevu održana je Sveta liturgija, dok je u Preobraženskom hramu pored liturgije organizovano i lomljenje česnice sa dukatom. Dukat u česnici pronašla je devojčica Jovana Budalić.

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje. Veliki broj vernika prvog božićnog jutra prisustvovao je prazničnim liturgijama koje su održane u Svetouspenskom hramu i Preobraženskoj crkvi, kao i ostalim pravoslavnim hramovima u Pančevu.

- Mir Božiji, Hristos se rodi! Na prvom mestu mnogo zdravlja, sreće, ljubavi i međusobnog poštovanja, da se poštuju tradicionalne vrednosti. Božić je porodičan praznik, okupljanje porodice na jednom mestu, da se svi međusobno čuvaju i vole - rekla je sugrađanka.

- Poželo bih srećne praznike. Mir, radost, sreću sve što ide. Božić za mene predstavlja vreme okupljanja. Porodičnog mira, ljubavi. Da možemo da se svi sakupimo na jednom mestu, pošto nam to život retko dozvoljava - rekao je sugrađanin.

- Dug život, sreću, što je najvažnije. Božić je porodični praznik. Praznik darovanja, to je za mene - rekla je sugrađanka.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, koja se u kalendaru obeležavaju crvenim slovom. Prvog dana Božića rano se ustaje, pre sunca, ne ide se u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u kući, sa članovima porodice, koja je tada na okupu. Većina vernika je ovaj praznik dočekala poštujući veliki post, koji je trajao 6 nedelja. Na kraju liturgije, mnogi od njih su se i pričestili. U Preobraženskoj crkvi je nakon liturgije organizavana i podela česnice u kojoj se nalazio dukat. Prema verovanju onaj ko pronađe dukat će tokom cele godine imati sreće i novca. Dukat u česnici pronašla je devojčica Jovana Budalić.

- Super se osećam i mnogo sam srećna što sam ga baš ja pronašla - rekla je Jovana Budalić:

Lomljenje česnice sa dukatom, u Preobraženskom hramu organizovali su "Sokolovi 013", Mesna zajednica Gornji grad i Preobraženska crkva u želji da stariji, ali i najmlađi građani uživaju u ovom obredu.

- Mi želimo na taj način da negujemo našu tradiciju i kulturu. Na radost naših najmlađih sugrađana, da njima u amanet ostavimo čuvanje tradicije. Jer ako nestane ona, nestaćemo i mi kao narod - rekao je Slobodan Petrovski, "Sokolovi 013".

Od Božića do Bogojavljanja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.