Drugi dan Božića

PANČEVO, 08. januar 2017. (TV Pančevo) – Srpska pravoslavna crkva i hrišćani koji vreme računaju po julijanskom kalendaru, Božić slave tri dana. Drugi dan najradosnijeg hrišćanskog praznika posvećen je Bogorodici. U crkvama, inače, praznik traje sve do “malog Božića”, odnosno Nove godine po julijanskom kalendaru, i do tada vernici ne poste sredom i petkom.

Dan nakon rođenja Isusa Hrista vernici saborovanjem odaju zahvalnost Bogorodici što je rodila Mesiju - spasitelja ljudskog roda. Ovaj praznik naziva se Saborom Presvete Bogorodice zato što se tog dana sabiraju svi vernici, da proslave Bogorodicu. Na današnji dan vernici treba da izgovore sledeće reči: "Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!"

Trećeg dana Božića se slavi spomen na Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koga brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu.