Dobre vesti: Više beba nego 2016.

PANČEVO, 8. januar 2018. (TV Pančevo) – U pančevačkom porodilištu u prošloj godini povećan broj porođaja. Rođeno je 30 beba više nego 2016. godine. Koje su najčešće komplikacije koje se javljaju u trudnoći i mogu li biti ozbiljan problem prilikom porođaja objašnjava doktor Mihailo Novakov.

Najradosnije vesti dolaze svakog dana iz porodilišta. Saznanje da je Pančevo dobilo nove male stanovnike sve nas obraduje. U prošloj godini broj rođenih beba na Akušerskom odeljenju Opšte bolnice je povećan, imamo 30 novorođenih beba više u odnosu na 2016.

- Na našu sreću i radost možemo da se pohvalimo povećanim brojem porođaja. To je nekih tridesetak porođaja više u odnosu na pretprošlu godinu. Mi smo prošlu 2017. godinu završili sa 1562 porođaja. Ranijih godina je bilo i više oko 1700 - 1800 porođaja, ali na žalost, kako već dugi niz godina u Srbiji postoji trend opadanja, mi se možemo pohvaliti time da je došlo do blagog porasta. Čak i da je ostala ta stagnacija, i to bi bilo uspešno, u svakom slučaju, kaže dr Mihailo Novakov, akušer.

Komplikacije kod trudinica su uglavnom bolesti savremenog doba kaže doktor Novakov i kod pojedinih trudnica koje dolaze na porođaj kao problem javlja se visok krvni pritisak ali i dijabetes.

- To je prvenstveno hipertenizija, šećer koji se razvija u trudnoći koji su posledica povećanog rizika koji trudnica nosi. Tu su i oboljenja specifična za trudnoću kao što je preeklampsija o kojima trudnice dosta čitaju sa interneta. Treba ginekolog koji vodi trudnoću da prepozna i upozori trudnicu na određene znake ako primete da se hitno jave lekaru. Mi im dajemo određene upute po kojima se one rukovode. Ako primete određene promene, da se hitno jave. Da ne zamere glavobolje, bol u grudima, i bol ispod desnog rebarnog luka, otok nogu. Svi mi polazimo od toga da su trudnice mlade, zdrave prave što u većini slučajeva jeste ali trudnoća je drugo stanje - kaže dr Novakov.

Infekcije kod trudnica su vrlo česte i mogu da izazovu preveremeni porođaj. Zato je važno da trudnice svaku promenu koju primete prijave svom izabranom ginekogu. Većina porođaja u pančevačkom porodilištu završava se prirodnim putem ili uz epiduralni anesteziju, a samo 19 procenata bebu donosi se na svet carskim rezom.