Do analiza krvi bez čekanja

PANČEVO, 20. avgust 2017. (TV Pančevo) – Tokom leta u Laboratoriji Doma zdravlja broj pacjenata kojima su potrebne analize je upola manji. Zahvaljujući zakazivanju gužvi nema, a hitni slučajevi i pacijenti sa teškim dijagnozama su prioritet. Takođe, za pacijente koji ne mogu sami da dođu, tehničari terenske jedinice Doma zdravlja vade krv i kod kuće.

Smanjen broj pacijenata u letnjem periodu u laboratoriji Doma zdravlja ne znači i manje posle za zaposlene jer je vreme godišnjih odmora. Za pacijente je najvažnije da ne čekaju od kada se vađenje krvi može zakazati putem telefona ili lično. Najčešće se pacijentima rade standardne analize koje odmah pokazuju stanje organizma i upozoravaju na neko žarište.

- Jeste malo drugačije u odnosu na jesenji i zimski period. Krajem juna, juli i avgust je manji broj pacijenata, bude ih od 22o do 270 dnevno, inače ih je od 400 do 47o. Prosek kada se radi punim kapacitetom je oko 430. Radimo takozvani standard, mislim na krvnu sliku, sedimentaciju, urin, šuk , holesteroli i transaminaze. Zavisno od dojagnoze onda analize budu i proširene - kazala je Mirjana Panajotović glavni laborant.

Pacijenti svakog radnog dana, putem fiksnog i mobilnog telefona, od 10 do 14 sati mogu da zakažu vađenje krvi i analize mokraće.

- Obično se čeka 5-6 radnih dana u letnjem periodu i manje, sve zavisi od broja pacijenata. Hitni slučajevi ne čekaju, imamo ih svakog dana oko 10 i više i rezultate dobijaju za dva sata od momenta kada su vadili krv. Za pacijente koji ne mogu da dođu mi imamo terensko kućno vađenje krvi - dodala je Panajotović .

Za razliku od drugih laboratorija, u pančevačkoj pacijenti svoje rezultate mogu da podignu od 10 do 19 sati, sutradan. Ukoliko su pacijentu potrebni rezultati u ranim jutarnjim časovima biće mu izdati na šalteru.