Danica Zečević čeka stipendiju iz Kembridža

PANČEVO, 18. mart 2017. (TV Pančevo) – Pančevka Danica Zečević, pored mnogobrojnih nagrada na državnim takmičenjima i zlata na Matematičkoj olimpijadi, položila je prijemni na koledžu u Kembridžu. Sada očekuje odgovor da li će dobiti stipendiju. Ukoliko se to ne desi, upisaće se na teorijsku matematiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Svake godine u Matematičkoj gimnaziji praksa je da se nekoliko najboljih učenika prijavi na koledž u Kembridžu, a da par njih položi prijemni i dobije stipendiju. Ove godine Pančevka Danica Zečević jedna je od učenika koji su primljeni na univerzitet, a odluka o tome da li će tamo i studirati, zavisi od toga da li će dobiti stipendiju.

Godina na na Triniti univerzitetu košta 35 hiljada funti, što je veliki izdatak, kaže Danica Zečević. Ukoliko se neko odluči da studira o svoj trošak, mora unapred da obezbedi ovu sumu novca koja je neka vrsta garata za đaka da će studirati. Broj đaka koji dobije stipendiju varira, kaže Danica Zečević.

Iz njihove generacije sedmoro đaka je upisalo koledž, a dvoje matematiku. Test koji je polagala, Danica kaže, nije bio težak, ali je imala tremu, koja je uticala na učinak na ispitu. Prijemni za univerzitet Danica je iskoristila da poseti Englesku.

London je ostavio utisak na mladu Pančevku.

Ukoliko Danica Zečević ne bude dobila stipendiju, upisaće teorijsku matematiku na Matematičkom fakultetu. Za to joj nije potreban prijemni, jer ima nagrade sa državnih takmičenja.