Dan Vojske u Pančevu: Sa Specijalnom brigadom u centru grada

PANČEVO, 23. april 2018. (TV Pančevo) – Danas je Dan Vojske Srbije, koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815. godine, na praznik Cveti, podignut Drugi srpski ustanak. Povodom 23. aprila, Dana Vojske Srbije, prvi put proslava je organizovana u centru grada, na kojoj su Pančevci mogli da vide pripadnike, vozila i naoružanje Specijalne brigade.

Vojska Srbije obeležava svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije. S drugim srpskim ustankom, smatra se, počeo je proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Ustava i udareni sutemelji srpske državnosti. Dan Vojske Srbije je praznik kojim su objedinjeni identiteti vojske i države, i čime je potvrđena njihova povezanost u srpskoj tradiciji, rekao je brigadni general Zoran Veličković, komandant Specijalne brigade.

Zahvaljujući Vojsci Srbije danas smo spokojni i mirni, istakla je Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga.

U okviru proslave praznika Dana Vojske Srbije prvi put naši sugrađani su imali prilku da vide defile jedinica Vojske Srbije van kasarne. Zamenik gradonačelnika Predrag Živković istakao je izuzetno dobru saradnju između lokalne vlasti i pripadnika Vojske.

Posle defilea jedinica iz Pančeva sugrađani su imali prilike da vide i defile motornih vozila, dok je ispred Gradske uparve prikazano oružje i oprema koja se delom koristi u Vojsci Srbije.

Najveće inetersovanje najmlađih posetilaca ove izložbe bilo je za pripadnike vojske koji su nosili maskirna odela. Ovom prilikom najmlađi su se slikali i imali mogućnost da dobiju sve odgovore o naoružanju.