Dan grada - 99 godina slobode

PANČEVO, 8. novembar 2017. (TV Pančevo) – Pančevo danas slavi svoj praznik. Povodom dana kada je austrougarska vojska napustila naš grad, što je praktično bio početak istorije Pančeva u Srbiji, upriličena je Svečana akademija Skupštine grada. Priznanja, odnosno Novembarsku nagradu, dobili su profesor Mihajlo Jović i marketinški stručnjak Žozef Lončar.

Marketinški stručnjak i osnivač magazina "Taboo" Žozef Lončar i profesor u Muzičkoj školi Mihajlo Jović ovogodišnji su laureati novembarske nagrade - Lončar u oblasti privrede, a prof. Jović u oblasti obrazovanja. Ovom prilikom Lončar je poklonio Gradu inicijativni projekat pod nazivom "Pančevo dioptrija optimizma".

Obraćujući se prisutnima, Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, ocenio je da je danas pravo vreme da izvesti prisutne o aktivnostima lokalne samouprave, kao i o rezultatima u proteklih godinu dana. Pavlov je kazao i da lokalna samouprava neprekidno radi na tome da se investicije mogu lakše realizovati.

Pavlov je zahvalio i Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi na pomoći koju je pružila kako bi se započela dugo očekivana rekonstrukcija Internog odeljenja. On je govorio i o važnosti investicija za Pančevo i koliko one utiču na smanjenje nezaposlenosti.

Svečanost povodom Dana Grada bila je povod da se neki od građana Pančeva iz javnog života prisete godine koja je za nama.

Aplauze su izmamili učesnici kultuno-umetničkog programa - hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, koji je predvodila Vera Carina, Tamburaški orkestar Pančeva, Muzičke škole "Jovan Bandur" - "Neven" pod vođstvom Mihajla Jovića, ženska pevačka grupa KUD-a "Stanko Paunović NIS Rafinerija nafte Pančevo" i Akademsko KUD univerziteta u Beogradu "Španac". Specijalni gosti na obeležavanju Dana Grada bili su koordinator SNS-a za Južni Banat Branko Malović, član Glavnog odbora SNS-a Darko Jovanović, sa saradnicima, zatim predstavnici naše lokalne vlasti, čelnici opština iz južnog Banata, rukovodioci javnih preduzeća, kulturnih ustanova, sportisti, umetnici, javne ličnosti, novinari... Na Svečanoj sednici Skupštine Grada ponovo je bio i stari prijatelj Pančeva, koji je prvi Počasni građnin Pančeva. Frančesko Đangrandi, sada u penziji, a nekada prvi čovek Provincije Ravena iz Italije, sigurno je jedan od najodgovornijih što je Pančevo dobilo sistem za merenje aerozagađenja, što nam je pomoglo da kontrolišemo našu životnu sredinu.