Badnjak na konjima na putu do "gornje" crkve

PANČEVO, 6. januar 2018. (TV Pančevo) – U Gornjem gradu proslava Badnjeg dana počela je okupljanjem konjanika i fijakera na raskrsnici Sinđelićeve i Ulice Ive Kurjačkog, odakle je povorka prošla pored oba "gornjanska" krsta, i kroz centar grada stigla do Preobraženske crkve, gde je badnjak osveštan i u porti crkve zapaljen.

Po starim običajima, Badnji dan je i prvi dan u godini kada konjari puštaju konje iz štala. Nošenja badnjaka na konjima u Margiti običaj je koji se prenosi s kolena na koleno, u porodicama koje se decenijama bave konjarstvom. I ove godine konjanici su se okupili na raskrsnici Sinđelićeve i Ulice Ive Kurjačkog.

- Ljubav se prenosila sa kolena na koleneo od pradede, dede oca sada i ja, svake gdoine od kada znam za sebe učestvujem, u nošenju badnjaka i jahanje za Božić. Gajenje konja nije iplativo, ali vas pokreće jedino ljubav prema konjima - rekao je Stevan Marijanov.

Zajedno sa fijakerima u kojima su bili meštani Margite na putu do "gornje" crkve, osveštana su oba "gornjanska" krsta – u Knićaninovoj i Ulici Svetog Save. Konjanici su u povorci prošli i kroz centar grada. I ove godine tradicionalnu manifestaciju organizovala je Skupština Mesne zajednice "Gornji grad" uz podršku Preobraženske crkve.

- Što se tiče učesnika, ove godine ih možda ima najviše, jer Margićani cene ovaj praznik i svake godine sve više ljudi pomaže. Tu su "Sokolovi", Klub "013" i na prvom mestu Preobraženski hram, Mesna zajednica i skorio sva udruženja sa teritorije MZ Gornji grad. Želim svima vama mnogo zdravlja, sreće, veselja, slobode, sloge i ljubavi, mira, mnogo para i uspeha i svega najlepšeg - rekao je Branislav Gligorić, predsednik MZ Gornji grad.

Do Preobraženske crkve u Gornjem gradu, badnjak je i ove godine stigao kočijama, gde je osveštan i zapaljen uz prisustvo velikog broja žitelja Margite i dece koja su se najviše radovala paljenju badnjaka. Za sve njih organizovano je posluženje vino, i suve, smokve i šljive. U Preobraženskoj crkvi na Božić će se, posle jutarnje liturgije, lomiti božićna česnica u kojoj će biti dukat.