Badnja vatra u Svetouspenskom hramu

PANČEVO, 6. januar 2018. (TV Pančevo) – Paljenjem badnjaka u svim pravoslavnim hramovima u Srbiji, obeležen je Badnji dan po julijanskom kalendaru. U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Pančevu, paljenju badnjaka prisustvovali su i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke i gradonačelnik Pančeva.

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar danas su u pravoslavnim hramovima obeležili Badnji dan. Služenju večernje liturgije u Svetouspenskom hramu, pored velikog broja vernika prisustvovali su i koordinator Srpske napredne stranke za Južni Banat Branko Malović, član Glavnog odbora SNS Darko Jovanović, narodni poslanik SNS Željko Sušec, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, i mnogi drugi funkcioneri Gradskog odbora Srpske napredne stranke. Nakon službe, badnjak je u portu izneo i založio gradonačelnik Saša Pavlov.

- Gospod Bog, Sveta Bogorodica i Mladenac Hristos, neka daruju svima nama zdravlja, blagostanja, radost u našim domovima, i neka ova Badnja vatra ogreje naša srca, kao što je ogrejala i ona vatra u pećini Gospoda Isusa Hrista. Neka daruje svim našim porodicama zdravlja u narednoj godini i da celu godinu u svojim srcima nosimo žar ove vatre, žar one Hristove vatre kojom je on živeo ovde na zemlji i kojom je učio naš narod putu, istini, životu, celi svoj život zemaljski, a kasnije i preko svojih apostola, učenika i do dana današnjeg. Neka i ove godine, u svim našim hramovima, u svim našim zemljama, naši hrišćani vernici dočekaju Božić u miru. Svakog minuta neka donese zdravlja i sreće i mir našem rodu. U ime naših sveštenika ovog hrama, svima čestitamo Božić, i želimo, pogotovo gradskim ocima našeg grada, da im Gospod da razuma, mudrosti, da pravilno upravljaju ovim gradom, u interesu svih naših građana - rekao je protojerej stavrofor Radoslav Milanović.

U prisustvu velikog broja vernika, posle večernje liturgije badnjak je založen i u porti Crkve Svetog Save na Misi, a građanima koji su palili badnjak, služeni su kuvano vino i kuvana rakija. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju Badnji dan i Badnje veče, dan kojim se svečano najavljuje Božić – dan rođenja Isusa Hrista. Ovaj praznik ujedno je i poslednji dan Velikog božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića.