"Azotara" oštećena za 180 miliona, Đurović saslušan

PANČEVO, 21. novembar 2017. (TV Pančevo) – Kao što smo i prethodnih meseci objavljivali, što je sada i potvrđeno, postoje ozbiljne sumnje da je direktor "Azotare" Miljan Đurović sa svojim najbližim saradnicima sproveo teške malverzacije u ovoj kompaniji. Nakon saslušanja, optuženi su pušteni da se brane sa slobode, a postupak će biti nastavljen u redovnom toku, kazala je za RTV Pančevo Jelena Samuilov, PR Osnovnog tužilaštva u Pančevu.

Kako je saopšteno u medijima, postoje osnovi sumnje da su direktor Azotare Miljan Đurović, zatim P.Đ. i N.P. tokom 2015. godine, prekoračivši ovlašćenja i suprotno zahtevu Službe tehničke pripreme i potrebama HIP-a "Azotara", prihvatili ponudu privrednog društva "K. M. Mont" iz Petrovaradina i nabavili tehnički neprihvatljive cevi, zbog čega je došlo do njihovog pucanja. Na ovaj način, navodi se u saopštenju, HIP "Azotara" Pančevo oštećena je za 180.621.287 dinara. Nakon što ih je policija uhapsila, saslušani su u tužilaštvu.

- Reč je o licima koja su u rukovodstu Azotare. Oni su sa krivičnom prijavom dovedeni kod zamenika javnog tužioca na saslušanje, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja službenog lica u saizvršilaštvu. Nakon saslušanja, pošto je Tužilaštvo utvrdilo da nema zakonskih osnova za određivanje prtvora, nije ni predložen, tako da su pušteni da se brane sa slobode, a postupak protiv njih će biti nastavljen u redovnom toku - rekla je Jelena Samuilov, PR Osnovnog tužilaštva.

Za delo za koje su osumnjičeni rukovodioci Azotare zaprećena je kazna od 3 godine zatvora. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Republike Srbije uhapsili 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku. Osumnjičenima se na teret stavljaju dela korupcije i privrednog kriminala poput poreske utaje, primanja i davanja mita zloupotrebe službenog položaja, pronevere, ali i dela opšteg kriminala - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznuda, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanje sigurnosti.