42 plivača za Časni krst

PANČEVO, 17. januar 2018. (TV Pančevo) – Udruženje "Srpska Sparta", Mesna zajednica "Gornji grad" i Preobraženska crkva i ove godine, 19. januara, organizuju takmičenje u plivanju za Časni bogojavljenski krst. Prijavljeni plivači su obavili lekarski pregled, a od 58 prijavljenih, prošlo je 42. Organizatori očekuju temperaturu u plusu, jer je prošle godine takmičenje bilo otkazano zbog leda na pančevačkoj reci.

Šest godina zaredom, MZ Gornji Grad, Preobraženski hram i Udruženje sportista "Srpska Sparta" organizuje u Pančevu takmičenje u plivanju za Časni bogojavljenski krst. Plivači koji su se prijavili, imali su lekarski pregled, a od 58 prijavljenih, plivaće 42 plivača, koji veruju da će plivanjem kupiti zdravlje za celu godinu.

Jedan od organizatora je i Preobraženski hram Gornji grad. Pre nego što plivači krenu da se takmiče za Časni krst, ići će u crkvu kako bi dobili blagoslov.

O bezbednosti svih učesnika takmičenja u plivanju za Časni bogojavljenski krst i ove godine se vodilo posebno računa, istakla je Vidosava Vidanović, sekretar Udruženja “Srpska Sparta”, i dodala da će plivanje početi tačno u 12 časova.

Za Časni krst se pliva u znak proslavljanja krštenja Isusa Hrista na reci Jordan 30. godine nove ere. Po Bibliji se nakon Isusovog krštenja, otvorilo nebo i začuo Božiji glas koji je rekao da je Isus njegov sin, a na Isusa je tada, u vidu goluba, sleteo Sveti Duh.