290 parova plesalo kadril u čast završetka srednje škole

PANČEVO, 19. maj 2017. (TV Pančevo) – U Pančevu je deseti put održan Pančevački maturantski ples. Maturanti i maturantkinje su prema uvežbanim koracima u parovima otplesali koreografiju u trajanju od 5 minuta i na taj način obeležili završetak srednje škole. Učestvovalo je 580 maturanata svih srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

Učenici su aplauzom i ovacijama pozdravili početak Maturantskog plesa, noseći u rukama crveno-bele kišobrane. Mladi su sinhronizovano plesali uz taktove Štrausovog "Slepog miša", za šta su se pripremali tri nedelje. Veliki trenutak u životu svakog čoveka je velika matura, a naši maturanti kažu da su ujedno i uzbuđeni što su završili srednju školu, ali sa druge strane tužni što se jedan period života ovim plesom završio.

Gradonačelnik Saša Pavlov poželeo je svim maturantima sreću u daljem životu.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” (Juropijan kvadril dens festival) ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Miš), a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

U ovom projektu su do sada učetvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Pančevci danas su po deseti put zaplesali ovaj ples.