23 godine od proterivanja Srba u akciji "Oluja"

PANČEVO, 3. avgust 2018. (TV Pančevo) – Ove godine navršavaju se 23 godine od akcije hrvatske vojske "Oluja" u kojoj je proterano preko 250 hiljada Srba iz Repubulike Srpske Krajine, ubijeno više od 2300 ljudi, među kojima i 12-oro dece. O ovoj akciji smo razgovarali u emisije "Intervju" sa Mišom Markovićem, nekadašnjim pripadnikom Vojske Republike Srpske Krajine i Miletom Bosnićem, predsednikom Udruženjua Krajšnika Srbije.

Hrvatska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine u ranim jutarnjim satima, sa ciljem da se zauzme najveći deo Republike Srpske Krajine i protera stanovništo koje je tamo živelo vekovima.

Za vreme "Oluj"e, Mišo Marković, danas Pančevac, bio je pripadnik Vojske Republike Srpske Krajine i prema njegovim rečima, povlačenje njegovog bataljona, zajedno sa više od 20 hiljada civila, počelo je tek 9. avgusta. Na putu su ih gađali kamenjem, a nije bilo ni vode ni hrane.

Prema procenama od 4. do 8. avgusta iz Repubulike Srpske Krajine proterano je više od 250 hiljada ljudi. Kuće Srba koji su otišli su spaljene i uništene, tako da se procenjuje da je uništena imovina vredna više od 30 milijardi evra, ističe Marković.

Mali broj ljudi se vratio u Hrvatsku posle akcije "Oluja", a ako i odlaze rešavaju neke imovinske probleme, kaže Mile Bosnić, predsednik Udruženja Krajšnika Srbije.

Srbija i Republika Srpska ove godine će 4. avgusta u Bačkoj Palanci obeležiti godišnjicu operacije "Oluja" i progona Srba iz Hrvatske.