18. Bijenale u gradu kulture

PANČEVO, 26. maj 2018. (TV Pančevo) – Osamnaesti Bijenale umetnosti pod nazivom "Prostorni agens" svečano je otvoren obraćanjem gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova i Andreja Mirčeva, umetničkog selektora, ispred Galerije savremene umetnosti. Bijenale umetnosti kao kulturna manifestacija postao je i međunarodna, jer je okupio umetnike iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Meksika i Libana.

Bijenale umetnosti je kulturna manifestacija izuzetnog renomea. Na 18. Bijenalu umetnosti predstaviće radove više od 30 autora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Mađarske, Austrije, Meksika, Libana. Gradonačelnik grada Saša Pavlov kaže da je Pančevo grad kulture.

Ovogodišnji bijenale ima istorijski kontekst. Andrej Mirčev, umetnički selektor Bijenala, kaže da je bio veliki izazov raditi na ovom projektu, ali i velika čast. Teme ovogodišnjeg bijenala su: 100 godina od završetka Drugog svetskog rata, 200 godina od rođenja Karla Marksa i 50 godina od pokušaja utopističke revolucije '68.

Mirčev je kazao da ga je Pančevo naučilo "šta je granica". Granica, kaže, nije entitet koji deli dva naroda ili dve istorije, već mesto gde se susrećemo, bivamo, različiti i slobodni. Manifestacija traje do 17. juna i biće održana u 7 izlagačkih prostora, organizatori osamnaestog Umetničkog bijenala su grad Pančevo i Kulturni centar Pančeva.