Zakon stariji od odluke

PANČEVO, 4. januar 2017. (TV Pančevo) – Zbog neusaglašenosti gradske Odluke o držanju domaćih životinja i zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, ATP ne prima u svoja vozila kućne ljubimce. Inicijativu za promenu odluke koja je pokrenuta, podržao je i ATP. Ona bi omogućila da se i kućni ljubimci voze autobusima, naravno uz poštovanje procedura koje će biti propisane, kaže Nebojša Gajić, direktor ATP-a.

Odluka Skupštine grada o držanju kućnih ljubimaca, omogućava sugrađanima da svoje ljubimce prevoze u autobusima ATP-a, pod određenim uslovima. Međutim, Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne dozvoljava prevoz životinja u autobusima, kaže Nebojša Gajić, dirktor ATP-a. Pošto Zakon ima veću snagu od gradske odluke, prevoz kućnih ljubimaca u vozilima ATP-a nije moguć, precizirao je Gajić.

Zbog neusaglašenosti gradske odluke i zakonske regulative koje smo dužni da poštujemo, naš stav je da mi ljubimce ne prevozimo u vozilima javnog prevoza – rekao je Nebojša Gajić.

Bilo je pokušaja da građani unesu kućne ljubimce u autobuse. Ti pokušaji najčešće su se završavali tako što ljubimci ipak i pored rasprava i pozivanja na gradsku odluku, nisu mogli da se voze gradskim pevozom. Do sada je održano više sastanaka na kojima je o tome razgovarano sa predstavnicima društava za zaštitu životinja, kaže Gajić. Kao rezultat razgovora pokrenuta je inicijativa za promenu Odluke kako bi se usaglasila sa zakonom.

- Mi ćemo podržati tu inicijativu da našim sugrađanima omogućimo da poštujući određena pravila i preporuke mogu da prevoze kućne ljubimce. Privatno, kao neko ko voli životinje i ko ima kućnog ljubimca, mislim da to ne bi predstavljalo problem, ukoliko bi se poštovale mere i prepuruke zaštite. Složićete se da svi putnici ne moraju na isti način reagovati prema nekom od kućnih ljubimaca – izjavio je Gajić.

Dok Zakon ne bude promenjen, našim sugrađanima ostaje ili da švercuju kućne ljubimce u autobusima, naravno ukoliko su dovoljno mali da stanu u torbu i ne vide se ili da ih prevezu taksijem koji želi da vozi ljubimce, ukoliko nemaju svoj automobil.