Za zapošljavanje 28 miliona dinara

PANČEVO, 16. januar 2018. (TV Pančevo) – Lokalnim akcionim planom grada Pančeva ove godine izdvojeno je 28 miliona i 400 hiljada dinara za zapošljavanje. Predviđene su dve nove mere od kojih bi jedna trebalo da olakša pronalaženje posla sugrađanima koji su pred penzijom, a druga je namenjena razvoju ženskog preduzetništva.

Tokom 2017. godine više od 370 Pančevaca koristilo je neku od mera predviđenih Akcionim planom zapošljavanja u Pančevu. Ove godine iz budžeta je izdvojeno 28 miliona i 400 hiljada dinara za zapošljavanje. Najveće interesovanje prošle godine bilo je za sajmove zapošljavanja ali i za samozapošljavanja odnosno dodelu sredstava za započinjanje sopstvenog biznisa za koje je ove godine izdvojeno 4 miliona i 700 hiljada dinara

- U Lokalnom akcionom planu ove godine imamo 10 mera za smanjenje određenog broja nezaposlenih. Prva mera su sajmovi za zapošljavanje i očekujemo da krajem marta održimo sajam samozapošljavanja koji je prošle godine bio dobro posećen. Na raspolaganju smo imali 180 radnih mesta i 32 poslodavca. Osim te mere koju sprovodimo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i sa njima zajedno radimo i javne radove vezano za teže zapošljivu kategoriju. I ove godine smo predvideli javne radove kao i stručnu praksu za decu koja su završila osnovnu, srednju školu i fakuletet i koja se stručno usavršavaju u firmama na području grada Pančeva - izjavio je gradski većnik Milenko Čučković.

Ove godine uvedene su još dve nove mere zapošljavanja koje imaju za cilj da olakšaju zapošljavanje ženama i muškarcima koji su pred penzijom.

- Mi smo te dve mere nazvali žene plus 58 imuškarci plus 60 da im se omogući kroz javne radove određen način zarade do penzije.Takvih ljudi je dosta i mi smo želeli da im pomognemo. Za razvoj ženskog preduzetništva, to je još jedna nova mera, izdvojeno je million dinara - rekao je Čučković.

Tokom prošle godine zahvaljući merama Akcionog plana grada Pančeva angažovano je 370 sugrađana, a ove godine očekuju da posao nađe na ovaj način 400 ljudi. Trenutno u Nacionalnoj službi za zapošljavanja u Pančevu posao čeka oko 9.500 ljudi.