Vraćen sjaj desne kule na ušću

 

PANČEVO, 3. januar 2017. (TV Pančevo) – Završeni su radovi na sanaciji utvrde desne kule svetionika na ušću Tamiša u Dunav. Nakon završetka radova svetionik je dobio stari sjaj. Projekat sanacije svetionika, izradio je Građevinski fakultet u Beogradu. Ministarstvo kulture pomoglo je sanaciju sa četiri i po miliona dinara. U Zavodu za zaštitu spomenika iz Pančeva očekuju da će u 2017. godini biti novca da se uradi i levi svetionik, jer je i on dosta propao.

Do sada je nekoliko puta rađena sanacija utvrda levog i desnog svetionika na ušću Tamiša u Dunav. Ispitivanja koja su rađena tokom jeseni pokazala su da je počelo urušavanje utvrde desnog svetionika i postojala je opasnost da se sruši, kaže profesor Boško Stevanović, sa građevinskog fakulteta u Beogradu. Profesor Stevanović uradio je projekat statičke sanacije i ojačanja utvrde prostenom oko kule.

- Ni manjeg objekta ni većeg problema. Projekat nije bio problem to je rutinska stvar. Velikih problema je bilo oko izvođenja. Kada smo počeli da kopamo temelje, nivo Dunava i Tamiša je bio kao sada. Dva, tri dana kasnije i Dunav i Tamiš, došli su za 2 metra. Sve ovo je bilo pod vodom. Ja lično smatram da sledećeih bar 100 godina nećemo se baviti problemom svetionika – rekao je prof. Boško Stevanović Građevinski fakultet.

Kule svetionici, na ušću Tamiša u Dunav, jedan su od glavnih simbola Pančeva, koje svuda ističemo kada nekoga trebamo da upoznamo sa našim gradom. Samim tim završetak radova na sanaciji desnog svetionika, važan je dan za kulturu Pančeva, kazao je Nemanja Rotar, član Gradsko veća zadužen za kulturu.

- Mislim da je ovo trajno rešenje. Nećemo morati još dugo da se bavimo pitanjem kula svetionika. To je značajan potez Zavoda za zaštitu spomenika kulture a time i grada. Kraj godine je ali smo uspeli da saniramo dva spomenika kulture, manastir Vojlovicu i ovu kulu. Idemo dalje sledeće godine Preobraženska crkva – kazao je Nemanja Rotar, član Gradskog veća.

Ministarstvo kulture pomoglo je sanaciju desne kule svetionika sa četiri i po miliona diunara, kaže Miodrag Mladenović, direktor pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tokom 2017. godine Zavod će kod Ministarstva konkurisati za dobijanja novca kako bi se i leva kula svetionik sanirala, jer nije u mnogo boljem stanju nego što je bila desna, kaže Mladenović.

- Ostaje nam plan aplikacija i nadamo se da će ministarstvo izaći u susret i da ćemo sledeće godine završiti i levi svetionik. Svaki svetionik je priča za sebe ali ovo ono – objasnio je Miodrag Mladenović direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

Svetionici na ušću Tamiša u Dunav kod Pančeva su sagrađeni 1909. godine za vreme vladavine Austrougarske i jedini su rečni parnjaci u Evropi. Svetionici su zidani u tri pojasa koji su deljeni po horizontali dekorativnim vencem od crvene, profilisane, opeke koja uokviruje ulazna vrata kao i prozorska okna. Na vrhu svetioničke kule je terasa natkrivena kupastim krovom i nosačima izvora svetla. Svetionička lampa je radila na petrolej. Prestali su da se koriste kao svetionici šezdesetih godina prošlog veka. Danas predstavljaju jedan od simbola, po kojimaje Pančevo poznato i van granica naše zemlje.