Voda stigla u Jabuku, Glogonj čeka

PANČEVO, 1. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Od prošle nedelje voda iz gradskog vodovoda nalazi se u vodovodu koji snabdeva građane Jabuke vodom za piće. Zaposleni iz Vodovoda trenutno rade na ispiranju mreže, kako bi voda bila istog kvaliteta kao i u gradu. Dok se ne završi ovaj posao, ispred mesne zajednice postavljene su dve cisterne iz kojih meštani Jabuke mogu da se snabdevaju vodom. Što se tiče Glogonja, tamo se čeka priključenje na elektroenergetski sistem.

Sistem vodosnabdevanja Jabuke, kojom voda iz gradskog vodovoda stiže u Jabuku, još uvek je u fazi uhodavanja. Stručnjaci još uvek rade na kalibrisanju pumpi koje se nalaze u novoizgrađenoj crpnoj stanici, dok za to vreme zaposleni zi JKP „Vodovod i kanalizacija“ ispiraju mrežu. Ovo je potrebno da se uradi kako bi voda u vodovodnoj mreži u Jabuci bila istog kvaliteta kao i ona u gradu.

- Posle 40 godina korišćenja sirove vode mreža je prilično puna mulja i pokušavamo sve to da isperemo, jer se i slabije vodilo računa o mreži pa se i ne zna gde su hidranti. Svi su zatrpani, ali se trudimo da mrežu ispremo da bi zdrava voda iz Paneva, došla do kuća naših sugrađana iz Jabuke - izjavio je Aleksandar Radulović, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Zbog drugačijeg vrtloženja i podizanja taloga iz cevi, voda koja izlazi iz vodovodne mreže je crvena, kaže Radulović. Ovakva situacija biće sigurno još nekoliko dana dok se ne završi ispiranje mreže. Za to vreme građani mogu da se vodom snabdevaju iz cisterni koje su postavljene ispred mesne zajednice. Ali jedino pravo rešenje biće rekonstrukcija vodovodne mreže, kaže Radulović.

- Konačna mera i krajnji cilj će se postići samo rekonstrukcijom ili izgradnjom nove mreže. Ne samo u Jabuci nego i Glogonju. Time će konačno dobiti apsolutno zdravu vodu za piće - rekao je Radulović.

Što se tiče Glogonja, i tamo su završeni svi građevinski radovi i montirana je hidromašinska oprema. Radi se i konstatno ispiranje magistralnog vodovoda, ali gradske vode nema još uvek u lokalnoj vodovodnoj mreži, jer crpna stanica još uvek nije priključena na elektroenergetski sistem.

- Ono što nas očekuje u narednom periodu je „polaganje“ elektroenergetskog kabla. Prema obećanju ljudi iz „Elektrovodjodine“, najverovatnije će u sredu biti „položen“ kabl. Posle toga sledi povezivanje kabla sa trafostanicom u Glogonju, nakon čega treba potpisati i Ugovor sa isporučiocem električne energije. Ako uspemo za 15 dana da dobijemo priključak i „pustimo“ struju u objekat, nakon toga krećemo sa punjenjem rezervoara, ispiranjem, dezinfekcijom rezervoara i ispiranjem mreže u Glogonju. To znači da po nekoj našoj dinamici to treba da se dogodi u nekih 20-tak dana - istakao je Dušan Kračunov rukovodilac sektora „Vodovod“.

Za vikend je u Jabuci predviđena velika akcija očitavanja vodomera. Ovo je potrebno da bi se napravio presek stanja jer od 01. oktobra vodovodna mreža u Jabuci prelazi u potpunu nadležnost i staranje JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Pančeva.