Uskršnji koncert u Glogonju

PANČEVO, 4. maj 2013. (TV Pančevo) – Povodom Uskršnjih praznika Mesna zajednica Glogonj, zajedno sa Domom kulture, organizovala je koncert na kome su nastupili folklorni ansambli. Ovom prilikom su Glogonjcima u goste došli članovi KUD-a „Prelo“ iz Velikog Sela kao i folklorna sekcija Centra za razvoj dece i omladine iz Bačke Palanke.

Dan pred najradosniji hrišćanski praznik Glogonjci su iskoristili da se zabave i druže. Pred punom letnjom scenom Kulturnog centra u Glogonju, koncert su otvorili đaci 1. razreda OŠ „4. Oktobar“, recitacijom koju su spremili na časovima veronauke. Za njima su usledili nastupi KUD „Prelo“ iz Velikog Sela i „Veselija“ iz Glogonja, zatim folklorni ansambl Centra za razvoj dece i omladine iz Bačke Palanke i OŠ „4. Oktobar“ iz Glogonja.

- Iz Bačke Palanke sam, igram folklor 3 meseca, rekla je devojčica.

- Iz Bačke Palanke sam, izvodimo, treniram folklor već godinu i po dana i ovo mi je prvi nastup ovde, rekla je devojčica.

- Iz Glogonja sam, izvodimo igre iz Crne Trave, ovi nastupi mi mnogo znače, rekao je dečak.

- Iz Glogonja sam, bavim se folklorom već 6 godina, nastupao sam u Glogonju prošle godine na Kupusijadi, rekao je dečak.

- Nastupam u KUD-u Prelo, radimo već godinu i po dana, u Glogonju nikad nismo nastupali, oni su kod nas, i nadam se da ćemo nastaviti saradnju, rekao je dečko.

- Igram folklor ukupno 4 godine, nikad nisam bila u Glogonju i to me jako raduje jer sam usput i videla drugarice iz srednje škole, reklas je devojka.

Folklorna sekcija Doma kulture „Mladost“ iz Glogonja nastupala je prošle nedelje na Zonskoj smotri muzičkog i folklornog stvaralaštva dece južnobanatskih opština.

- Ovo je samo deo aktivnosi koje Dom kulture sprovodi. Prošle nedelje nastupali smo u Pančevu i nadamo se prolasku na Regionalnu smotru, koja se organizuje u Bačkoj Topoli. Sledećeg vikenda natupamo u Valjevu na festivalu Zlatni opanak, gde smo prvi put prošle godine nastupili i osvojili bronzani opanak, to jest, treće mesto, rekao je Slavko Jovanovski, direktor Doma kulture u Glogonja.

Prema rečima jednog od organizatora Slavka Jovanovskog, Uskršnji koncert organizovan je prvi put ove godine, ali se nadaju da će to postati tradicija.