U pripremi spomenik poginulim učesnicima ratova iz '90-ih

 

PANČEVO, 15. jun 2014. (TV Pančevo) – Spomen-česma Pančevcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine trebalo bi da bude postavljena ispred Upravne zgrade Gradske bolnice, nedaleko od spomenika Stevanu Šupljikcu i Paji Marganoviću. Predsednik Udruženja boraca Todor Jovanović očekuje da će Grad spomen-česmu izgraditi do kraja ove godine. Rodbinu poginulih poziva u prostorije Udruženja boraca kako bi bili provereni podaci o poginulima, koji će biti upisani na spomen-česmi.

Prva inicijativa da i Pančevo spomenikom sačuva uspomenu na poginule Pančevce u ratovima tokom '90-ih godina prošlog veka datira još iz 1994. godine. Iako su prošle dvadeset tri godine od 1991. godine, kada su ratovi počeli, prvo u Sloveniji, a petnaest godina od NATO bombardovanja, kada su se i završili, spomenika u Pančevu nema.

- Porodice poginulih dolaze često kod nas i raspituju se kad će spomenik da se izgradi. Mi smo došli do konačne verzije, jer smo od Komisije za podizanje spomenika dobili lokaciju - ispred Bolnice, pandam spomeniku Paji Marganoviću i spomeniku Stevanu Šupljikcu. Tu treba da bude spomen-česma borcima poginulim u borbenim dejstvima od 1991. do 1999. godine, rekao je Todor Stojanović.

Pored gradske Komisije za spomenike, i Zavod za zaštitu spomenika dao je pozitivno mišljenje za izgradnju spomen-česme na ovom mestu. Prvobitni plan je bio da spomen-česma bude završena do kraja 2011. godine.

- Imali smo obećanja bivših predsednika Opštine i Grada da će to da se uradi, ali, eto, nije urađeno. Sada, na našu inicijativu, gradonačelnik Pavle Radanov je dosta angažovan i želi da podignemo spomenik, da se odužimo našim sugrađanima koji su dali svoje živote za Srbiju, objašnjava Todor Stojanović.

Od prvih žrtava na služenju vojnog roka poginulih u Sloveniji 1991. godine, pa preko rezervista vojske, poginulih policaja, sve do žrtava 1999. godine, ideja je da se sva imena nađu na spomen-česmi.

- Pozivam i članove porodica poginulih da dođu kod nas u Udruženje, u Kasapinovićevu br. 1, svakog dana od 9 do 12 časova da utanačimo godinu rođenja kako ne bismo slučajno ispustili ime nekog od poginulih. To može da se desi nekada, zašto bismo „ispustili“ ime nekog ko je dao život za Srbiju i za nas, naročito za Grad Pančevo. Smatram da Grad treba da se oduži našim sugrađanima, da treba da podignemo spomen-česmu. Malo je gradova u Vojvodini koji nemaju obeležje nastradalima u oružanim dejstvima od '91. do '99. godine, a mi smo jedan od njih, zaključio je Todor Stojanović.

Za dizanje ovog spomenika ne treba mnogo novca, a predsednik Udruženja boraca u Pančevu Todor Jovanović kaže da će podršku za izgradnju tražiti i od prijatelja privrednika, a već su vođeni i razgovori o tome i sa vojnim atašeom Ambasade Rusije.