Počeo Festival podvodnog filma i fotografije

PANČEVO, 23. mart 2013. (TV Pančevo) – Sinoć je otvoren 10. medjunarodni Festival podvodne fotografije i filma, koji organizuje Klub podvodnih aktivnosti Pančevo. U Galeriji savremene umetnosti postavljene su fotografije 11 autora iz zemlje i inostranstva. Do 29. marta publika će imati prilike da vidi i najaktuelnije filmove zabeleže u dubinama velikih plavetnila.

Gran Prix na 10. medjunarodnom Festivalu podvodne fotografije pripao je Daliboru Andresu iz Hrvatske, dok su u kategorijama makro, kompozicija i riba nagrađneni: Danijela Ahčin iz Pančeva, Milan Zurković iz Sombora i Pančevac Janez Kranjc.

- Kompozicija, odnosno podvodni ambijent je meni omiljena kategorija. Ja najviše volim to da fotografišem. Nagrađena fotografija je snimljena u Crnoj Gori na rtu Mogren i predstavlja grafičku igru, gde sam iskoristio otvor u jednoj pećini sa ronionicem koji se našao naspram tog otvora. Jednostavno, kada se on pojavio sam od sebe, zabeležen je trenutak i otet je od zaborava. Žiri je prepoznao taj dobar trenutak i kompoziciju. Drago mi je zbog toga, rekao je Janez Kranjc, nagrađeni u kategoriji „Kompozicija“.

- Imala sam jaku želju da vidim baš raka i ronila sam i u Hurgadi i u Crnoj Gori, ali nisam imala prilike da ga vidim. Sad sam ga videla u Vračevgajskom jezeru, malo smo se igrali i slikali, rekla je Danijela Ahčin, nagrađena u kategoriji „Makro“.

U Galeriji savremene umetnosti postavljene su po 3 fotografije 11 autora, čije je radove odabrao žiri u sastavu Edvard Jukić, Ivan Veselinović i Slavko Makara.

- Mi smo dobili preko 100 fotografija, tačno da vam kažem 131 fotografiju. Od tih 130 fotografija trebalo je izabrati 33. Pošto ima 3 ketegorije: makro, riba i kompozicija, izabrali smo od svakog autora po jednu fotografiju. Znači, ovde imate 33 fotografije, što je od 11 autora. Izuzetno je teško bilo izabrati fotografije, a još teže izabrati pobedničke fotografije. Sve su nijanse odlučile. Opet, možda će se nekom više svideti neka druga fotografija, ali naš izbor ja takav bio, rekao je Slavko Makara, organizator Festivala podvodnog filma.

U revijalnom delu programa projekcije su 8 filmova autora iz Francuske, Nemačke, Italije, Amerike i Janeza Kranjca, koji je na programu 3. dana Festivala. Festival je otvorio Manuel Fernandez Konde, autor iz Španije, koji poslednjih 6 meseci živi u Srbiji. Njegov film snimljen je na Tajlandu, a publika je imala priliku da vidi priču o čudnoj zajednici glavoč ribe i škampa.

- Pre godinu i po dana bio sam na Tajlandu da snimam, tamo je upravo ovaj film nastao. Kada sam stigao u filmsku školu u Kotau, na Tajlandu, dali su mi kancelariju u kojoj sam zatekao malu statuu, ustvari nagradu sa Festivala filma, podvodnog filma, u Srbiji. Onda sam odlučio da dođem u Srbiju, gde sam zatekao mnogo ljudi koji se bave ronjenjem. Vrlo je interesantno to što sam sreo mnogo ronilaca koji ne žive na moru, ali znaju mnogo i dosta sam učio od njih. Po tome kako vežbaju zimi na Tašmajdanu i drugim mestima, do toga kako se leti organizuju, idu u Tursku, na Crveno more ili čak na Tajland. Zaista imam šta da naučim od njih. Planiram ovde da ostanem još 4 godine, rekao je Manauel Fernandez Konde, autor iz Španije.

Festival traje do 29. marta, a projekcije su još 23. i 23. marta, od 20 sati u izabinskom prostoru Kulturnog centra.