U maju ulični video nadzor

Do maja 2010. godine u Pančevu bi trebalo da budu postavljene kamere za video nadzor. Biće instalirano oko 100 kamera na 24 lokacije na prilazima gradu i na "kritičnim mestima", kako kaže portparol PU Pančevo, Jovica Antonić. - Reč je o trgovima i raskrsnicama u centru i o prilazima Pančevu. Kamere će imati visoku rezoluciju, tako da biti upotrebljivi i noćni snimci, naglasio je Antonić.
Pored centra grada i ulaza u grad, kamere će biti postavljene i u Narodnoj bašti, Vojlovici i ispred jednog vrtića. Pančevačka policija je nosilac ovog projekta, a finansijer je Grad Pančevo.
- Sredstva su planirana već u ovoj godini. Tačan datum instaliranja kamera zavisi od procedure javne nabavke, u stvari, od toga da li će možda biti žalbi ponuđača, pošto je reč o nabavci velike vrednosti. Čitava procedura može da traje najviše 90 dana, kazao je Filip Mitrović, pomoćnik gradonačelnice.
Naročito je bitno što će kamere doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju. Po rečima Mitrovića dobro je što će jedan deo sredstava od naplate kazni dolaziti i do lokalne samouprave, i to za poboljšanje bezbednosti građana. Portparol PU Pančevo, Jovica Antonić tvrdi da kamere neće ugroziti privatnost građana.
- Njihova uloga je, pre svega, preventivna. Snimci mogu da se upotebljavaju samo tokom krivičnih potupaka. Mogu da budu dokaz kada su snimljene tablice i ljudi ako su kršili Zakon o bezbednosti saobraćaja ili ako su ugrožavali javni red i mir, tvrdi Antonić.
Statistika, po tvrdnji policije, pokazuje da je u gradovima u kojima je instaliran video nazdor, smanjena stopa kriminaliteta i do 10 odsto.