Tajne mađarskog gulaša

PANČEVO, 29. septembar 2013. (TV Pančevo) – Obeležavanje 130 godina dolaska Sekelj Mađara u Vojlovicu, u Skorenovac i Ivanovo ovog vikenda nije moglo da prođe bez gulaša. Majstori ovog mađarskog specijaliteta juče su odmerili svoje umeće. Bila je to prilika da i Televizija Pančevo za vas otrkije neke od tajni u kuvanju gulaša.

Vojlovica, koja je bila domaćin obeležavanja 130 godina od dolaska Sekelja Mađara iz Bukovine u ove krajeve, juče je ugostila i majstore gulaša. Prvo se morala da se raspli vatrica i postave kotlići. Sve što treba je već spremno. Prvo što smo utvrdili jeste da gulaš stvarno mora da bude ljut.

- Takva je Mađrska kuhinja jer ako nije ljuto izgubi od ukusa. Tajni nema, važno je kvalitetno meso i dobra volja. Treba dosta luka, malo ljute paprike i začini. Utiče i to što se kuva u kotliću, možda neki ne veruju ali ukus je drugačiji, i mora da se krčaka više od tri sata. Svi koji su ovde došli da se takmiče očekuju da pobede. Važno je učestvovati, rekao je Jožef Đerfi.

Ipak, ima tu i nekih tajni od svakog majstora. Miroljub Pekez je mađarski zet, pa je morao da nauči i kako se sprema ovaj mađarski specijalitet, a pomoćnik mu je šurak Đuri Varga.

- Ovo je juneći gulaš koji se tradicionalno kuva za ovaj dan. Dva tajna sastojka koja stavljam su cimet i kim. To mu daje poseban šmek, rekao je Miroljub Pekez.

Ipak, na ovom takmičenju, koje je pre svega bilo upriličeno radi druženja, moralo je da se pojede nešto slakto. Tu je bio tradicionalni madjarski kolač koji se peče na žaru.

- To je tradicionalni Mađarski kolač koji ćemo da poslužimo posle ručka. Pravi se od slatkog kiselog testa, a specifičan je po tome što se peče na žaru. Šećer se karamelizuju i posle se valja u četiri ukusa, orasi, kokos, kakao i cimet. Možda je za nekog teško napraviti ovaj kolač, ali mi smo već navikli. Imamo tradicinalni pravi recept iz Mađarske, rekla je Marija Kovač.

Najbolji su morali da budu proglašeni. Ali, to je ovom prilikom bilo najmanje bitno. Gosti iz Bonjhada, bratimljenog grada Pančeva, Skorenovca, Ivanova, kao i domaćini u sklast su na kraju pojeli gulaše.