Stručnjaci iz Japana o bezbednoj primeni pesticida

PANČEVO, 30. septembar 2015. (TV Pančevo) – Šta je potrebno i kako se koriste lična zaštitna sredstva i oprema za pravilnu distribuciju pesticida, tema je radionice održane na oglednom polju Instituta „Tamiš“. Domaći i stručnjaci iz Japana predstavili su paorima značaj pravilne upotrebe pesticida u našem okruženju.

Hemijski fakultet, Institut „Tamiš“, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva i Japanska agencija za međunarodnu saradnju održali su radionicu o pesticidima sa poljoprivrednicima iz pančevačkog atara.

- Ovaj trogodišnji projekat, koji je urađen sa Hemijskim fakultetom i Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju, veoma je značajan za poljoprivredu, manje za industriju i industrijsku zonu, koja je u stanju kakvom jeste. Veoma su dobri rezultati i skoro ćemo ih objaviti. Imaju za cilj da upute poljoprivrednike kako se pravilno koriste pesticidi, kakve su posledice nepravilnog korišćenja, koje je često bilo u prošlosti, ali koje, na sreću, nije zagadilo poljoprivredno zemljište u Pančevu, izjavio je Vladimir Delja, gradski većnik.

Cilj radionica je da se poljoprivrednici i svi građani obuče za bezbedenu primenu pesticida u narednom periodu.

- Cilj radionice je da se naši poljoprivredni proizvođači pre svega upoznaju sa iskustvima naših partnera iz Japana, ali i da svoja znanja i iskustva prenesu. Ovakve radionice će se i dalje održavati, u saradnji sa Institutom „Tamiš“, po mesnim zajednicama, s obzirom na to da je u našim akcionim planovima za realizaciju ovog ukupnog projekta predviđena edukacija poljoprivrednih proizvođača, ali i građana, izjavila je Olga Šipovac iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Značaj obuke je višestruk i stručnjaci Instituta „Tamiš“ obuku permanentno sprovode. Lična zaštitna sredstva i oprema za pravilnu distribuciju pesticida, veoma su bitni u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Poljoprivreda može proizvesti proizvode, potencijalnu hranu ili već gotovu hranu, koja je zdravstveno bezbedna ili koja je problematična sa tog aspekta. Zbog toga imamo česte edukacije poljoprivrednih proizvođača. Kroz ovakve obuke mi sa poljoprivrednim proizvođačima prolazimo kroz programom predviđene oblasti koje su vezane za karakteristike pesticida, njihove mehanizme delovanja, određena ograničenja kada je reč o zakonskim uslovima. Potom prelazimo na deo koji se tiče pravilne primene. Ona zavisi u najvećem delu od opreme, ali i od znanja poljoprivrednog proizvođača. Ispitujemo i opremu za primenu pesticida, izjavio je Nikola Škrbić, direktor Instituta „Tamiš“.

- Trudićemo se da pomognemo udruženjima da u svojim naseljenim mestima imaju tehnološke jedinice koje su opremljene za pravilno upravljanje pesticidima, izjavila je Maja Sudimac iz Instituta „Tamiš“.

Stručnjaci iz Japana izneli su iskustva iz Zemlje izlazećeg sunca. Problemi u upotrebi pesticida slični su problemima naših pčelara.

- Postoji određena smernica od strane Evropske unije, objavljuju je stručnjaci u svojim studijama, pa na osnovu toga treba prikupiti informacije i uspostaviti novu metodu, izjavio je dr Takeši Nakano.

Pančevački poljoprivrednici imaju najviše problema sa ambalažom. O predavanjima imaju reči hvale, jer svaka edukacija dobro dođe.

- Pesticidi se dobro primenjuju, ali ima problema sa ambalažom koja se rastura po njivama, rekao je Dejan Škulić, poljoprivrednik.

- Mislim da pesticide dosta pravilno koristimo, međutim, sa abalažom je problem, nema kontejnera u koje možemo da je bacam, kaže Zoran Davidović, poljoprivrednik.

- Čini mi se da se u okolini Pančeva pesticidi nemilosrdno koriste, što je loše po pčele. Letos je bilo velikog pomora pčela, rekao je Paja Orešković, pčelar.

- Znači za poljoprivrednike, da ubuduće pažljivije rade sa otpadom hemije, kaže poljoprivrednik.

- Svaka edukacija znači. Koliko god da mislimo da znamo o pesticidima, svako predavanje pomaže da budemo delotvorniji, kaže poljoprivrednik.

Posle predavanja održan je praktični deo radionice, gde je Nikola Škrbić sa saradnicima pokazao kako se koriste prskalice u radu, odnosno kako se upotrebljavaju pesticidi i kako se koriste lična zaštitna sredstva.