Slobodna radna mesta za mašince i metalce

PANČEVO, 31. maj 2012. (TV Pančevo) – Zapošljavanje u Pančevu je u blagom porastu. Najtraženiji poslovi su u mašinskoj, metalskoj i prehrambenoj industriji kao i u administraciji, trgovini i ekonomiji. Nasuprot tome najmanje slobodnih radnih mesta je u hemijskoj industriji za radnike sa III stepenom stručne spreme. Ipak, zbog smanjenja ponude poslova Nacionalna služba za zapošljavanje radi i programe prekvalifikacije nezaposlenih kako bi ih pripremili za novo tržište rada i za potrebe poslodavaca koje su trenutno aktuelne.

U Pančevu je u odnosu na prošli mesec Nacionalna služba za zapošljavanje zabeležila blago smanjenje nezaposlenih. To znači da mesečno u Pančevu posao nadje oko 100 nezaposlenih sugrađana. Ipak nisu svi te sreće, a jedan od njih je Miljan Petrov koji je na evidenciji već dve godine.

- Tražim posao u struci dugo vremena ali slaba je potražnja. Teško se nalazi posao u struci ali parola je danas radi šta znaš i to ti je to“ - kaže Miljan Petrov.

U Pančevu je najveće zapošljavanje je registrovano u mašinskoj, metalskoj, prehrambenoj industriji, admisnistraciji, trgovini i ekonomiji.

- Nije to ono zapošljavanje kakvo bi mi možda želeli da bude i kakvo bi javnost očekivala. Manja je potražnja i evidento je manje slobodnih radnih mesta ali možemo da primetimo da se i dalje traže neka zanimanja koja su dugi niz godina u nazad tražila, pa se tako traže bravari, zavarivači, traže se prodavci. Traže se i lekari specijalisti tipa hirurzi ili anesteziolozi. Traže se i obućari, šivači, nekvalifikovani radnici takođe, rekla je Zorica Maksimović, PR NSZ.

Ipak postoje i ona zanimanja za koje ne postoji potraznja.

- To su svi radnici sa III stepenom stručne spreme koji se tiču hemijske industrije tj hemijski radnici ili poljoprivredni proizvođači, napominje Zorica Maksimović.

Jednako kao što postoji potražnja i zainteresovanost za neke poslove dešava se i da lica odbiju poslove koje im ponudi Nacionalna slžba.

- U slučaju kada se desi da radni uslovi ili zarada nisu na adekvatnom nivou na kome bi trebalo, i ako je naše iskustvo sa tim poslodavcima duže i gde mi utvrdimo da poslodavac nije reprezentativan što se tiče zapošljavanja, mi ne sankcionišemo lice koje odbije posao. Ono što mora lice da uradi u dogovoru sa nama je da ode na razgovor kod poslodavca. Njegovo je da li će prihvatiti posao kod poslodavca kao i što je i poslodavac u mogućnosti da ne odabere to lice koje smo mi uputili, dodala je Zorica Maksimović.

Ipak, zbog smanjenja ponude poslova Nacionalna služba za zapošljavanje radi i programe prekvalifikacije nezaposlenih kako bi ih pripremili za novo tržište rada i za potrebe poslodavaca koje su trenutno aktuelne. Dragan Ristić, po struci bravar, je na evidenciji već 10 godina i još uvek je nezaposlen. On kaže da bi prihvatio prekvalifikaciju.

- Šta ja znam, neko zanimanje koje je srodno mome jer ja sam mašinski tehničar po struci, znači moglo bi nešto slično tome. ali pored svih mojih kategorija a ima B, C i D ja ne mogu da nadjem posao, kaže Dragan Ristić nezaposleni.

U sklopu obuka za prekvalifikaciju, Nacionalna služba za zapošljavanje od sledeće nedelje pokreće obuku za uzgoj povrća u plastenicima, zatim obuku za geruntodomaćice, a nesto kasnije i obuku za zavarivače. Zorica Maksimović kaže da 30 odsto onih koji urade prekvalifikaciju ipak nadju posao u novoj struci.