Skejt akrobacije u Barutani

PANČEVO, 9. avgust 2014. (TV Pančevo) – U skejt parku „Barutana“ danas su se okupili skejteri iz nekoliko gradova, kako bi, kako kažu, promovisali ovu specifičnu subkulturu. Susret skejtera je jedna od aktivnosti novosadskog Centra za razvoj vizuelne kulture, koji planira da od skejt turneje po Vojvodini napravi dokumentarnu televizijsku emisiju.

Desetak mladića iz Pančeva, Novog Sada i Beograda pokazalo je u pančevačkoj „Barutani“ svoje veštine na skejtu. Miloš Pavlović iz Beograda vozi skejt već dvadeset četiri godine. Prema njegovom mišljenju, druženje i razmena iskustava osnovne su vrednosti skejtbordinga, a veliki broj skejt parkova u Srbiji raduje sve skejtere.

- Mnogo nam znači sve ovo. Posle petnaest godina čekanja na prestonicu, a onda i na ostale gradove, mnogo nam znači. Reč je prvenstveno o promociji ovog sporta. Lično mi znači beg od poslova i svakodnevnice. Naravno, znači i druženje sa novim mladim skejterima, rekao je Miloš Pavlović, skejter iz Beograda.

Susreti i druženja skejtera ovog leta deo su projekta novosadskog Udruženja „Centar za razvoj vizuelne kulture“. Cilj projekta je nastanak dokumentarnog televizijskog serijala, koji bi trebalo da afirmiše vojvođanski skejtbording, a koji će nastati od snimaka koji se prave na ovakvim susretima.

- U produkciji Centra je realizovan film pre dve godine o novosadskoj skejt sceni. Tako smo se upoznali sa novosadskim skejterima, upoznali smo tri generacije i videli da su oni veoma zanimljivi ljudi. Organizovali smo zato naredne godine zvanično skejt takmičenje i težimo i da ono postane tradicionalno. Na tragu svega toga smo rešili da napravimo promociju skejtbordinga u Vojvodini, objasnio je Vanja Hovan, Centar za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada.

Domaćin novosadskim i beogradskim skejterima bili su pančevački skejetri i članovi Kluba ekstremnih sportova „Fristajl“.

- Obilazimo i druge gradove. Sada postoji oko dvadeset skejt parkova u Srbiji, skoro u svakom gradu. Ta scena je sada prilično velika. Skejteri se u njima druže, razmenjuju iskustva, uče jedni od drugih. Reč je o lepom načinu života, rekao je Aleksandar Trbović iz ovoga Kluba.

Novosadski skejteri, nakon Pančeva, Subotice, Sremske Mitrovice i Novog Bečeja, naredne nedelje posetiće Kikindu i time završiti svoju vojvođansku turneju. Posrednik u realizaciji ovog projekta novosadskih skejtera je, pored Kluba „Fristajl“, i Kancelarija za mlade Grada Pančeva, koja će se takođe uključiti u promociju dokumentarne emisije posvećene skejtbordingu.