Sećanje na Đorđa Vajferta oživelo u pričama Zorana Rotara

PANČEVO, 15. jun 2014. (TV Pančevo) – Na današnji dan pre 164 godine rođen je Pančevac Đorđe Vajfert. Tim povodom Udruženje „Ljubitelji Stare pivare” organizovalo je celodnevni program u dvorištu nekadašnje Stare pivare. U prepodnevnim satima u Staroj pivari nastupili su članovi hora „Zvontin”, KUD-a „Stanko Paunović” NIS Rafinerija nafte Pančevo, mažoretkinje i Plesni klub „Balerina”, a večeras je Zoran Rotar, uz tambure „Banatskih kicoša”, Pančevcima pričao zanimljivosti iz života ovog poznatog Pančevca.

„Mnogi su znali da se nekada Vajfertovo pivo u dvorištu Stare pivare služilo u litarskim kriglama, ali nisu znali da Đorđe Vajfert nikada neposredno nije upravljao pančevačkom Pivarom, već je to radio njegov otac…” Tako je Zoran Rotar započeo priču o Đorđu Vajfertu, koji je 15. juna 1850. godine rođen u Pančevu. Legendarnim pričama o Vajfertu, uz zvuke tamburaša i perece, po kojima je dvorište Stare pivare nadaleko bilo čuveno, obeležena je godišnjica rođenja ovog Pančevca.

- Možda je interesantan podatak da je Vajfert bio veliki rudar. Kupovao je rudnike uglja, olova, žive, zlata, a najveći mu je uspeh rudnik bakra u Boru. Kada ga je kupio 1903. godine, taj rudnik je postao jedan od najvećih u Evropi. Takođe mnogi ne znaju da je on bio veliki mason, majstor masonske lože, ceo svoj život. Ne znaju i da je od formiranja Narodne banke bio član Upravnog odbora četrdeset dve godine, šest godina viceguverner i dvadeset šest godina guverner Narodne banke Kraljevine Srbije. Reč je o Vajfertu kao jednoj posebnoj ličnosti, a da ne govorimo o njemu kao donatoru i dobrotvoru. To je ono što bi Pančevci trebalo da znaju, a mislim da ne znaju, jer će to upotpuniti sliku, doprineti još većem poštovanju njegove ličnosti, rekao bih, objasnio je smisao svojih priča Zoran Rotar.

Pančevci znaju ko je bio i čime se bavio Đorđe Vajfert, ali su, kako kažu, Rotarovim pričama svoje znanje nadogradili.

- Mnogo novih informacija sam saznao večeras. Generalno, znao sam priču o Vajfertu, ali ne i detalje koje je Zoran ispričao. Vrlo su zanimljivi, rekao je Pančevac.

- Saznala sam mnogo. Iako sam rođena Pančevka, nisam znala toliko podataka, rekla je Pančevka.

- Veoma malo novog za mene, ali lepo je čuti sve to, rekao je Pančevac.

- Znam od ranije, ali sada sam dopunila svoje znanje, rekla je Pančevka.

- Bilo bi lepo da imamo još nekog Đorđa Vajferta, koji bi malo Pančevo „podigao“, smatra Pančevka.

Tanja Radošević, članica Udruženja „Ljubitelji Stare pivare”, osnovanog pre dve godine, koje prvi put obeležava godišnjicu Vajfertovog rođenja, kaže da je smisao postojanja ovog Udruženja buđenje uspomene na Đorđa Vajferta i oživljavanje starih, dobrih pančevačkih dana.

- Pre svega, to je sećanje na vreme s početka prošlog veka, kada se parobrodom dolazilo na čuvene pančevačke perece i pivo u ovu baštu. Smisao Udruženja je da kroz oživljavanje uspomene na slavne dane pančevačke Pivare i proizvodnju čuvenog pančevačkog piva. Idemo u susret 300-godišnjici, kada je prvo pivo proizvedeno u Pančevu, rekla je Tanja Radošević.

U čast ovog Pančevca u prepodnevnim satima u dvorištu Stare pivare igrali su i pevali najmlađi Pančevci - članovi hora „Zvontin”, KUD-a „Stanko Paunović” NIS Rafinerija nafte Pančevo, mažoretkinje i Plesni klub „Balerina”. Tanja Radošević je dodala da je ideja organizatora da se 15. juni obeležava svake naredne godine, a Dani piva planirani za septembar, takođe će biti organizovani u čast Đorđu Vajfertu.