Sećanje na pogibiju trojice radnika Rafinerije

PANČEVO, 4. april 2017. (TV Pančevo) – Polaganjem venaca, u Rafineriji nafte Pančevo, obeležena je 18 godišnjica od pogibije trojice radnika u NATO bombardovanju. Radnici Mirko Dmitrović, Dušan Bogosavljev i Dejan Bojković nastradali su prilikom bombardovanja rafinerijske Energane. Na spomenik poginulim radnicima danas su vence položili porodice nastradalih, predstavnici Rafinerije, sindikalci, pripadnici Vojske Srbije, predsednik Skuštine grada Tigran Kiš.

Za vreme NATO bombardovanja, tri fabrike u pančevčakoj južnoj hemijskoj zoni gađane su 11 puta sa nekoliko desetina projektila. U prvom napadu na Rafineriju, 4. aprila u zoru poginula su tri radnika: Dejan Bojković, Dušan Bogosavljev i Mirko Dmitrović. Miroslav Stanojević, vršio je dužnost šefa bloka tog jutra, i bio je u Energani kada su pale bombe.

18 godina nakon tog jutra, vence na Spomen obeležeje, položili su članovi porodica, predstavnici Grada, Rafinerije, i Vojske Srbije. Predsednik Skupštine garada, Tigran Kiš je nakon što je položio venac na spomen obeležje, kazao da ne posdtoje reči koje bi opravdale zločinački čin NATO-a.

Fabrika je tokom NATO bombardovanja sedam puta bila meta „Milosrdnog anđela“. Skoro sasvim je razorena, ali do danas je i obnovljena i modernizovana, kaže Vladimir Gagić, direktor bloka prerade u rafineriji koji je u vreme bombradovanja bio mlad inženjer.

- Mnogo smo se modernizovali. MOže se reći da smo moderna rafinerija. Ono što posebno daje nadu u budućnost to je da smo krenuli u dalji razvoj Rafinerije. Trenutno je u toku početak izgradnje novog pogona za duboku preradu što garantuje da ćemo postati lider u ovom delu Evrope – rekao je Vladimir Gagić direktor bloka prerade RNP.

Pančevo je u toku 78 dana bombardovanja, od prve večeri kada je počela akcija „Milosrdni anđeo“ kako je nazivana u NATO-u, pa do 8. Juna, dva dana pre zvaničnog kraja vazdušnih napada, gađano 24 puta sa oko 78 projektila. Materijalna štata na industrijskim objektima u Pančevu bila je ogromna, a ekološka nije nikada tačno utvrđena.