Ribokradice ugrozile ekosistem Ponjavice

PANČEVO, 8. avgust 2017. (TV Pančevo) – Po anonimnoj prijavi, ekipa Čuvarske službe JKP "Zelenilo", radna jedinica "Ponjavica", obišla je mesto na reci između Omoljice i Banatskog Brestovca, poznatije kao Beli breg, gde je utvrđen pomor ribe. Iz te službe tvrde da je protekle noći, za sada nepoznati počinilac, izvršio krivolov nedozvoljenim sredstvima, kojim je ugrožen ekosistem Parka prirode "Ponjavica".

 

Na licu mesta pronađen je bubanj koji su ribokradice koristile, a preko puta nekoliko većih jedinki ribe, koje izvršilac dela nije uspeo da primeti noću. Na licu mesta pronađen je bubanj koji su ribokradice koristile, a preko puta nekoliko većih jedinki ribe, koje izvršilac dela nije uspeo da primeti noću. Veliki broj sitnih primeraka, četiri štuke, težine od 3 do 5 kilograma, kao i jedan primerak soma, koji je težak 56 kilograma, dugačak 206 centimetara i starosti između osam i devet godina, kažu ribočuvari.

Iz Čuvarske službe tvrde da nije reč o prirodnom pomoru, jer je u pitanju pomor mlađe ribe, kao i da bi je bilo više, a pronađene su samo jedinke koje su bile zaglavljene u trsci. Pripadnici MUP-a izvršili su uviđaj, sa kojeg će izveštaj biti prosleđen Javnom tužilaštvu.

Ukoliko imate bilo kakve informacije o, za sada nepoznatim osobama, koje su izvršile krivično delo nezakonitog lova, kojim su ugrozili ekosistem i sam Park prirode "Ponjavica" prijavite JKP "Zelenilo" na telefon 345-147.