Rezultati probnog prijemnog za osnovce od nedelje

PANČEVO, 21. april 2012. (TV Pančevo) – Danas je u svim osnovnim školama u Srbiji održan obavezan probni prijemni ispit za sve učenike osmih razreda. Na probnoj maloj maturi osmaci su rešavali zadatke iz matematike i srpskog kako bi se upoznali sa završnim ispitom, koji ih očekuje 18. i 20. juna.

I u Pančevačkim osnovnim školama učenici osmih razreda rešavali su zadatke iz matematike i srpskog za probni završni ispit, koji je pripremilo Ministratvo prosvete i nauke Republike Srbije. Istovremeno su rađeni u svim osnovnim školama u Srbiji, od 9 do 11 srpski i od 12 do 14 sati matematika.

- Ovo je probni završni ispit gde deca probaju, da vide i da se upoznaju sa time kako će izgledati pravi završni ispit Jer za razliku od predhodnih godina, završni ispit se radi u fiskulturnoj Sali, gde si svi učenici na jednom mestu, da bi videli kako će izgledati na kraju, rekla je Ljiljana Barber, nastavnica istorije i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i kooridnatorka polaganja završnog ispita.

Za razliku od završnog ispita, kada zadatke pregledaju nastavnici iz drugih škola, probne testove će pregledati nastavnici škola koju deca pohađaju.

- Nastavnici srpskog i matematike će videti koje su zadatke učenici najbolje uradili, koje su malo lošije uradili i onda će pojačati rad na tim zadacima. Zadaci se šalju u Ministartvo, dodala je Barber. U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ ima 4 razreda osmih razreda, odnosno 88 učenika koji su rešavali probne testove za prijemni.

- Uradila sam sve zadatke ali neke oblasti baš nisam ponavljala, kaže učenica 8. razreda OŠ „J.J.Zmaj“.

- Test je bio lakši nego što sam mislia, uglavnom sam uradila više zadataka, 2 nisam bas bila sigurna, rekla je za našu Televiziju jedna od anketiranih osmakinja.

- Znači mi ovaj probni ispit jer mogu da se upoznam sa pitanjima i da vidim šta će biti, ne plašim se prijemnog, rekao je učenik osmog razreda.

Završni ispiti male mature iz srpskog jezika i matematike, za učenike osnovnih škola u Srbiji, biće 18. i 19. juna.