Rekonstrukcija "Stratišta" do kraja jula

PANČEVO, 2. mart 2017. (TV Pančevo) – Do kraja jula trebalo bi da budu završeni radovi na rekonstrukciji spomen obeležja „Stratište“ na Jabučkom putu. Rekonstrukcijom je predviđeno vraćanje nedostajućih elemenata spomenika, uređenje pristupnih puteva, amfiteatra, ali i poboljšanje zaštite smaog spomenika, koji je do sada nekoliko puta bio meta vandala koji su sekli i odnosili delove koje su prodavali kao sekundarne sirovine.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, krajem prošle godine potpisalo je ugovor sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, kojim je za rekonstrukciju spomen obeležja na Stratištu, koji se nalazi na Jabučkom putu opredelilo 14 miliona dinara. Najveće oštećenje spomenik je pretrpeo kad su lopovi odneli čitavu jednu brazdu napravljenu od tri tone bronze.

- Radi se o kompletnoj rekonstrukciji spomen obeležja. Vraćanje spomeniku starog izgleda. Rešavaju se pristupni putevi, sređuje smfitetatar. Podrazumeva se poboljšanje zaštite samog spomenika u smislu postavljanja video nadzora, bolje rasvete. Nadam se da ćemo već ovog leta imati spomen obeležje kakvo Grad i Srbija zaslužuju – objasnio jeTigran Kiš predsednik Skupštine grada.

Očuvanje ovakvog spomenika ima veliki značaj, kaže Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu, jer je na tom mestu stradalo više hiljada nevinih ljudi, zbog svojih ideja, ili pripadnosti nekoj etničkoj grupi. Spomen obeležje „Stratište“, ima još veći značaj ako se zna da u poslednje vreme ima onih koji žele da ponovo kroje istoriju i da umanjuju značaj žrtava, ističe Rotar.

- Spomenici jesu simbol nečega što treba da se izdigne iznad stradanja, iznad strahota koje rat donosi. Mislim da je važno da ovaj spomenik obnovimo i dovedemo u prvobitno stanje i bude stecište, gde se može razgovarati o nečemu što jeste političko pomirenje. To jeste naša namera, da ovo mesto bude čvorno mesto i da odavde krene snažna poruka da mir, telerancija i zajednički život više nacija treba da bude okosnica – izjavio je Nemanja Rotar član Gradskog veća.

Stratište se nalazi na mestu gde je između Jabučkog puta i obala Tamiša tokom Drugog svetskog rata ubijeno desetak hiljada ljudi. Ceo spomen kompleks je uređen 1981. godine, kada je na njegovom mestu podignut spomenik „Brazda“, čije je idejno rešenje uradio arhitekta Nebojša Delja.