Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta Roma i u Pančevu

PANČEVO, 28. oktobar 2017. (TV Pančevo) – U Pančevu će biti otvorena jedna od tri regionalne kancelarije Nacionalnog saveta Roma. Upravo tim povodom, sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim i gradskim većnikom Milenkom Čučkovićem, razgovarali su predsednik Saveta Tefik Ramadanović i njegova zamenica Jelena Jovanović. Sastanku u kabinetu gradonačelnika prisustvovala je i koordinatorka za romska pitanja u Pančevu, Pava Novakov – Čabrilovski.

Prioriteti Nacionalnog saveta Roma i dalje su obrazovanje i upotreba službenog jezika i pisma, očuvanje kulture, običaja i tradicije, stambeno zbrinjavanje i inkluzija Roma. On je istakao i da je veoma zadovoljan onim što Pančevo radi na polju unapređenja položaja Roma.

Cilj, međutim, prema rečima Ramadanovića, nije da Romi završe samo osnovnu ili srednju školu.

Pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma, Jelena Jovanović ističe da je jedan od prioriteta zapošljavanje Romkinja.

Grad Pančevo veoma aktivno sarađuje sa romskim udruženjima, a iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 8 miliona dinara za nabavku udžbenika za decu predškolskog uzrasta i onu u osnovnim i srednjim školama.

Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Pančevu dodala je da je grad Pančevo do sada ispunio sve ono što je planom za društvenu integraciju Roma predviđeno za ovu godinu, a da je u toku kreiranje budžeta za narednu godinu i određivanje prioriteta u oblasti daljeg unapređenja položaja Roma koji žive na teritoriji Pančeva.

U narednom periodu, Nacionalni savet Roma trebalo bi da otvori tri regionalne kancelarije u Vojvodini. Pored Pančeva, one će se nalaziti i u Subotici i Kikindi, a njihov cilj je da se decentralizuju usluge i pomoć Romima pruži na lokalnom nivou.