"Ne damo komšinicu" - poručuju stanari Habitatove zgrade

PANČEVO, 10. februar 2010. (TV Pančevo) - Stanari UN Habitatove zgrade na Strelištu u Veljka Vlahovića od broja 52 do 56, održali su protest u znak podrške svojoj komšinici, Svetlani Simić koja je od „Gradske stambene agencije“ (GSA) dobila opomenu pred tužbu zbog neplaćene stanarine. Rok za plaćanje opomene je 5 dana, a nakon toga moguć je i raskid ugovora o stanovanju u ovoj zgradi iz programa Habitat za izbegla lica i domaće socijalno ugroženo stanovništvo.

Svetlana Simić je rekla za Televiziju Pančevo da je ona govorila u ime svih stanara, ali da je jedina pretrpela štetu.

- Ja sam se u utorak, 2. februara, oglasila u ime stanara ovih zgrada da imamo problem sa strujom. Istog dana meni je stigla opomena pred tužbu i pretnja da će raskinuti ugovor sa mnom i iseliti me. Umesto da su došli i videli da sam ja pretrpela štetu oni mene šetaju od jednog do drugog. Oni neće da rade posao zbog koga je ta Agencija i osnovana, a to je da se bave životnim problemima ljudi u ovim zgradama. Oni ne postoje zbog sebe samih nego zbog nas, istakla je Svetlana Simić.

Iz ovog razloga stanari ovih zgrada okupili su se kako bi podržali svoju komšinicu. Oni već 3 meseca bojkotuju plaćanje zakupa stana, jer su nezadovoljni odnosom GSA prema njima, ali i zbog nemogućnosti da uđu u otkup stana.

Tanja Jovanić, predsednica Skupštine stanara, kaže da su stanari još pre 3 meseca uputili peticiju GSA u kojoj traže da se otklone kvarovi u zgradi, a pre svega da se strujne instalacije dovedu u red, kako bi stanovali bezbedno. Takođe su zahtevali da im se objasni zašto je nemoguće da otkupe stanove, kada je takva mogućnost, prema njihovim saznanjima, predviđena Memorandumom koji je Grad Pančevo 2005. godine potpisao sa donatorom i UN Habitatom.

- Mi smo se poslali GSA peticiju kojom smo ih obavestili da smo na Skupštini stanara doneli jednoglasnu odluku da ćemo svi bojkotovati plaćanje stanarine sve dok se ne ispune naši opravdani zahtevi. Tvrdimo da smo prevareni zbog toga što je neko suspendovao primenu Memoranduma o sporazumevanju jer se vrši diskriminacija jednog dela izbegličke populacije i domaćeg stambeno ugroženog stanovništva zato što GSA i pored svih naših reagovanja ne otklanja kvarove i ne dovodi instalacije u ovoj zgradi u ispravno stanje zbog čega je ugrožena bezbednost svih stanara, istakla je Tanja Jovanić.

Od novembra prošle godine 90 odsto stanara ove zgrade bojkotuje plaćanje zakupa stana. Činjenicu da je samo Svetlana Simić dobila opomenu pred tužbu i najavljenu mogućnost raskida ugovora o stanovanju, Tanja Jovanić tumači kao odmazdu „Gradske stambene agencije“, jer je Simićeva posredstvom medija iznela u javnost problem sa elektroinstalacijama. Stanari su poručili da eventualno iseljenje ne dolazi u obzir.

- Mi smo sa naših ognjišta proterani 1995. godine, ali više nećemo da dozvolimo da nas neko ponižava i gazi, rekao je za Televiziju Pančevo Miroslav Dragić, jedan od stanara.

S druge strane, zamenik predsednika UO GSA, Ljubiša Nestorović, kaže da razume solidarnost stanara sa komšinicom, ali da se u njenom slučaju radi o jedanaest neplaćenih stanarina u iznosu preko 136 hiljada dinara. Ukoliko i ostali stanari nastave da bojktoju plaćanje zakupa takođe će dobiti iste opomene.

- Smisao socijalnog stanovanja i jeste u tome da se od zakupnina akumuliraju sredstva za gradnju novih objekata za socijalno stanovanje, rekao je Nestorović.

GSA obraćala se UN Habitatu za tumačenje ovog pitanja. U odgovoru je rečeno da sve stambene jedinice izgrađene u okviru ovog programa ostaju vlasništvo grada. Gradonačelnica Vesna Martinović, nedavno je Ministarstvu za prostorno planiranje uputila zahtev za tumačenje Memoranduma iz 2005. godine kako bi ovo pitanje bilo razrešeno na najpravedniji način.

Komentari 

 
0 #1 28-04-2010 23:14
Pa,jeste li pročitali bar naslov memoranduma?Nije to za vas, čitajte stripove i slikovnice sa slikama.Žalosno ,ali lepo što tako nepismeni, budu bezobrazni i umisle da su pametni?BLAGO ONOM KO RANO POLUDI, IZREKA JE STARA!
Citiraj