Proširena lista za besplatnog zubara

PANČEVO, 19. januar 2012. (TV Pančevo) – Na stomatološkoj klinici Doma zdravlja od 16. janura redovni studenti, srednjoškolci stariji od 18 godina i pacijenti čije zdravstveno osiguranje pokriveno iz budžeta Republike Srbije mogu koristiti besplatne stomatološke usluge uz overenu zdravstvenu knjižicu.

Na osnovu zakona o Zdravstvenom osiguranju, od početka ove godine proširena je lista osiguranika koji imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Pre 5 godina ovoj kategoriji pacijenta ova usluga je bila ukinuta a od 1. januara ove godine redovni studenti i srednjoškolci satriji od 18 godina ponovo imaju mogućnoast na pregled i lečenje bolesti usta i zuba na osnovu overene zdravstvene knjižice. Osim njih postoje i druge kategorije korisnika zdravstvenih uluga koji neće morati da plaćaju usluge stomatologa.

- Od 1. januara ove godine besplatne usluge kod zubara imaju deca, školaka deca i studenti do 26 godina, trudnice, porodilje i oboleli od teških bolesti. Lica starija od 65 godina ali to se neodnosi na sve penzionere nego samo oni čija su primanja ispod cenzusa, kazala je dr Slavica Đurica direktorka Filijale za zdravstveno osiguranje Pančevo.

Besplatne usluge stomatologa imaju kategorije pacijenta čije je zdravstveno osiguranje pokriveno iz budžeta Rebublike Srbije među kojima su nezaposleni, raseljena lica, pacijenti sa posebnim bolestima koji će morati da prilože potvrdu kako bi ostvarili besplatno lečenje kod stomatologa.

- To su osiguranici koji će dolaskom u stomatološke ordinacije od medicinskih sestara dobiti instrukcije da u u matičnoj Filijali za zdravstveno osiguranje potraže mogućnost da oni pripadaju kategoriji koja ima osnova za besplatno lečenje kod stomatologa. Sa tom potvrdom dolazer kod zubara gde će dobiti traženu uslugu, naglasila je dr Svetlana Parežanin načelnik stomatologije Doma zdravlja.

Za popravku zuba pacijenti koji plaćaju stomatološke usluge u Domu zdravlja moraju za vađenje zuba izdvojiti 900 dinara za plombiranje zuba 1600 dok lečenje zuba košta od 1000 do 2000 dinara. Takođe pacijenti kojima je neophodno uraditi hiruški zahvat, li da im se napravi krunica ili proteza to moraju plate.

Komentari 

 
+7 #1 milan mik 31-03-2012 00:19
da samo sto kad vam treba fiksna proteza to nece da vam urade i da platite
Citiraj