Predstavljeni ciljevi projekta „Eko Tamiš - novi turistički proizvod“

PANČEVO, 6. septembar 2017. (TV Pančevo) - U okviru programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije u Prvirednoj komori predstavljeni ciljevi projekta „Eko Tamiš - novi turistički proizvod.“

Dugogodišnja prekogranična saradnja između Rumunije i Srbije nastavlja se zajedničkim projektom „Eko Tamiš-novi turistički proizvod“ za koji su im odobrena sredstva iz fondova Evropske unije. Pokret gorana i Centar volontera Pančevo, Privredna komora Srbije i Južnobanatskog upravnog okruga i dve asocijacije iz Rumunije, Mitonija i Asocijacija za promociju turizma započeli su realizaciju projekta vrednosti oko milion evra. Cilj je da se promoviše reka Tamiš čitavim tokom od 350 kilometra i sa rumunske strane.

- Uradiće se jedna ozbiljna studija sa obe strane granice i objediniće se u jednistvenu studiju na osnovu koje će se definisati jedinstven turistički potencijalli reke Tamiš i odrediti lokacije gde bi ti potencijali mogli da se iskoriste - rekao je Dragan Bosilj.

Turistički potencijali reke Tamiš malo su iskorišćeni kako u Rumuniji tako i u Srbiji. Zahvaljujući ovom zajedničkom projektu reka Tamiš će nas povezati i omogućiti razvoj turizma istakla je članica Asocijacije za promovisanje turizma iz Rumunije Delija Barbu.

- Projekat je prva prilika da se upoznamo sa našim partnerima iz Srbije i da prepoznamo i ostvarujemo nešto što je od velike koristi za obe strane - rekla je Delija Barbu iz Asocijacije za promovisanje turizma za županiju Timiš.

Zahvaljujući zajedničkom projektu reka Tamiš konačno dobija ono što je odavno zaslužila - dobru turističku ponudu koja će zadovoljiti svačije ukuse.

- Naša asocijacija će imati zadatak da se bavi izradom studije i praćenjem svega što je vezano za reku Tamiš i da se prepoznaju sve lokacije koje imaju turistički potencijal - rekla je Suzana Stojanović - Asocijacija Mitonija.

Reka Tamiš dužinom od 350 kilometara posle realizacije „Eko Tamiš-novi turistički proizvod“ trebalo bi da postane intersantna turistička destinacija.

- Putokazi, staze će biti označene, rute za čamce i marina, mesta za pecanje će imati mastrešnice, klupe, kante za otpatke, mostiće za prelazak kanala. Imaćemo i jednu osmatračnicu za ptice. Katamaran sa 12 osoba biće lociran u Pančevu. Biće 8 kanua koji će biti na raspolaganju na korišćenje i 20 biciklova koji će građani Pančeva moći da iznajmljuju - rekao je Borislav Vulić menadžer projekta.

Širom srpskog i rumunskog Banata promovisaće se novi turistički proizvod koji će omogućiti da reka Tamiš bude mesto za duži boravak i moći će da zadovolji visoke kriterijume korisnika.