Poslednja analiza: Voda za piće u Pančevu dobra

PANČEVO, 19. maj 2014. (TV Pančevo) – Voda za piće u Pančevu je potpuno ispravna. To pokazuju i današnji podaci gradskog Zavoda za javno zdravlje voda. U pijaćoj vodi u pančevačkom vodovodu proveravaju se i mikrobiološki i fizičko-hemijski sastav, kao i boja, mutnoća i miris vode, kazala je za TV Pančevo direktorka Zavoda Milica Sarić Tanasković.

Voda iz pančevačkog vodovoda proverava se u svim naseljim mestima do koje stiže sistem pančevačkog Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”. A provere se vrše svakodnevno.

- U dosadašnjoj kontroli nismo imali uzorke koji ukazuju na neispravnost koja bi bila rizična po zdravlje. Kontrola se vrši svakodnevno na utvrđenom broju mesta. S obzirom da je vanredna situacija u delu Srbije i da se pojavila dezinformacija da je voda neispravna, uveli smo dodatne kontrole i subotom i nedeljom, a inače se rade tokom nedelje. Rezultati se šalju Sanitarnoj insprekciji, rekla je Mica Sarić Tanasković, direktorka ZZJZ-a.

Analiza vode podrazumeva osnovni mikrobiološki pregled vode, njen fizičko-hemijski sastav, kao i boju, mutnoću i miris vode, odnosno sve ono što je predviđeno Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

- Mogu da kažem da je voda na zavidnom mestu što se tiče kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. To je nešto čime se Pančevci mogu ponositi. Iskoristila bih priliku da podsetim građane da vodu mogu bezbedno da koriste za piće, a da flaširanu vodu koju kupe dostave onima iz ugroženih područja, napominje direktorka Zavoda.

Gradski Zavod za javno zdravlje nastaviće i u narednom periodu da svakodnevno kontroliše kvalitet vode u Pančevu i javnost obaveštava o njenim rezultatima, tako da, kažu nadležni i u Zavodu i u JKP-u „Vodovod i kanalizacija“, nema razloga da se širi sumnja i netačne informacije o neispravnosti pančevačke vode.