Poplavni talas u Pančevu za 3 nedelje

PANČEVO, 2. april 2013. (TV Pančevo) – Posle sastanka Okružnog štaba za vanredne situacije doneta je odluka da sve nadležne službe preventivno nabave džakove, pesak i folije koje bi bile spremne da eventualno pojačaju nasipe na vodotokovima u Južnom Banatu. Komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Zoran Tasić rekao je da u Južnom Banatu, za sada, nema opasnosti od poplava, upozoravajući da se najveći poplavni talas ipak očekuje za 2 do 3 nedelje. Tasić je obećao da će da ispita zbog čega se godinama ne rešavaju imovinsko-pravni odnosi sa zemljištem u Južnom Banatu, koji kako kaže, koče rekonstrukciju i izgradnju nasipa na ovoj teritoriji.

Članovi Okružnog štaba za vanredne situacije razmatrali su danas aktuelnu situaciju sa vodotokovima reka koje prolaze kroz region Južnog Banata. Prema rečima načelnika Okruga i komandanta Štaba za vanredne situacije Zorana Tasić najveći poplavni talas se očekuje za 20tak dana. Štab je, kako tvrdi, odlučio da preventivno deluje već sad.

- Ja se iskreno nadam, posle procena koje imam, da nećemo imati probleme na teritoriji ovog okruga. Ipak smo danas odlučili da se mora preventivno delovati i shodno tome izdali smo naloge gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije. Naloženo im je da preduzmu preventivne mere u vidu kupovine peska, džakova, folija i svega što je neophodno za delovanje u vanrednim situacijama, rekao je načelnik Južnobanatskog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Zoran Tasić.

Tasić je rekao da će mesnim zajednicama biti naloženo da anagažuju ljude ukoliko dođe do probijanja delova nasipa na teritoriji južnog Banata. Prema njegovim rečima čitav nasip dužine od 80 kilometara koji kreće od Sakula je problematičan i nije rekonstruisan, iako je, kako kaže, 2006 godine u vreme najvećih poplava, to bilo najavljeno. Tasić kaže da je rekonstruisan samo deo nasipa kod Jaše Tomića.

- Što se tiče Ivanova, znate kota na kojoj se nalazi,isto tako i Dunav. Iskreno se nadam da će „Vode Vojvodine“ i „Đerdap“ učiniti nešto da se ovaj problem reši. Kao što znate ovaj problem postoji 10 godina i čuli ste ljude iz Štaba da je problem eksproprijacija zemljišta i nerešeni imovinsko pravni odnosi kako bi se krenulo sa radovima. Novac navodno postoji. Moram da vidim u narednom periodu zašto se to ne radi i u čemu je problem.Navikli smo da o ovakvim stvarima razmišljamo kad problem nstane , a kad su Tamiš i Dunav mali niko se ne seća toga, tvrdi Tasić.

Tasić kaže da će članovi Okružnog štaba za vanredne situacije svakodnevno komunicirati i pratiti vodostaj reka u južnom Banatu.