Ponovo radi Studentski

PANČEVO, 13. mart 2017. (TV Pančevo) – Posle pet godina, nekadašnji Studentski, odnosno Svetosavski dom, ponovo će otvoriti svoja vrata za sve građane koji će moći da uživaju u raznovrsnoj kulturnoj ponudi. Grad Pančevo i Srpska pravoslavna opština potpisale su ugovor o zakupu ovog prostora na godinu dana, a iz gradskog budžeta za ovu namenu izdvojeno je milion i 300 hiljada dinara.

Kada je pre 5 godina restitucijom prostor nekadašnjeg Studentskog doma vraćen Srspkoj pravoslavnoj opštini, Grad je ostao bez prostora za organizovanje svirki u zatvorenom prostoru. U međuvremenu je renoviran “Apolo”, pa se već godinama dobar deo kulturnih zbivanja tamo odvija. Pre mesec dana grad Pančevo i Srpska pravoslavna opštine potpisale su ugovor na godinu dana, da Kulturni centar preuzme ovaj prostor i organizuje različite kultrune sadržaje, kaže Nemanja Rotar, gradski većnik.

- Ovo jeste jedna želja obostrana, ali i velikog broja građana Pančeva da ovaj prostor ima svoju namenu u budućnosti, za neke programe na koje su naš sugrađani navikli, a koji su se nekad ovde odvijali. Ne može više ovde da bude diskoteka, ne mogu da se održavaju pop i rok koncerti, ali mogu drugi sadržaji. Na primer filmske projekcije, tribine, književne večeri, koncerti umetničke muzike, kamerne predstave, monodrame, sve što tehnički može da se realizuje u ovom prostoru.

Nemanja Rotar ističe da je prostor u relativno dobrom stanju, ali da su neophodni manji građevinski radovi kako bi Studentski ponovo počeo da radi. Nakon sanacije, on očekuje da će prvi programi početi da se realizuju tokom sledećeg meseca.

- Ulaganja nisu posebna, predstoji sanacija mokrog čvora za koji će da se pobrine Srpska pravoslvna opština, parket je postavljen potpno nov, nekada su bile plastične ploče, lepo sve to izgleda i vrlo brzo može da se pusti u rad. Lepo sarađujemo na nivou Gradske uprave i Crkvene opštine Pančevo, jedna normalna saradnja i ja mislim da tako treba i da ostane. Ovo su koraci za budućnost. I za nas je ovo želja da ispitamo šta će se dogoditi, a i za njih.

Da podsetimo, od 1983. godine, nakon renoviranja, Dom omladine je koristio Studentski dom za organizovanje svirki i igranki. Ovaj prostor, poznat je mnogim generacijama Pančevaca, jer su u njemu imali piriliku da slušaju sve značajne bendove bivše Jugoslavije, ili da i sami sviraju u njemu. U narednih godinu dana Pančevci će u Studentskom ponovo moći da uživaju u raznovrsnoj kulturnoj ponudi.