Počela kačarevačka Slaninijada

PANČEVO, 28. februar 2013. (TV Pančevo) – Danas je počela 26. Slaninijada u Kačarevu. Mirko Jaćimović iz Kačareva i Mesara ,,Burjan“ iz Pančeva pobednici su ovogodišnje Slaninijade. Dobar kvalitet slanine, za sada ne snižene cene, dobra ponuda i poseta prve su karakteristike ovogodišnje smotre slanine u „najmasnijem sel“ na kugli zemaljskoj.

Najveći banatski vašar, kačarevačka Slaninijada, veći od onog u Debeljači , ali veći i od vršačkog Grožđenbala i pančevačkog Karnevala, traje četiri dana, od 28. februara do 3. marta. Svake godine u Kačarevo se na Vašar slanine slije nekoliko desetina hiljada posetilaca. Nekada zamišljena kao privredno turistička-manifestacija, danas je samo veći vašar, koji posećuju kupci slanine, mesa i mesnih prerađevina.

- Ove godine je ponuda izvanredna, van očekivanja. Mi smo još pre 15 dana bili popunjeni. Ogroman je broj izlagača, mnoge smo vratili, nismo imali mesta za izlaganje njihove robe, rekao je Milan Ajder, član Odbora Slaninijade.

Već godinama Mesara Plavi Dunav i Mesare Burjan su višegodišnji pobednici Slaninijade. Na štandu Plavog Dunava mogu se kupiti razni banatski specijaliteti. U konkurenciji industrijske slanine ove godine najbolja je slanina Mesare Burjan.

- Kao prošlogodišnji pobednik ove svetske Slaninijade, ove godine nudimo slaninu, pančetu, dimljena rebra, kraški vrat, kraško meso, ribu, po znatno jeftinijim cenama nego prošle godine. Nadamo se da će pošto je kvalitet odličan, naglasila je Vesna Ereš, Mesara Plavi Dunav.

- Kvalitet kao i uvek na prvom mestu. Nudimo proizvode širokog asortimana. Cene su primamljive, 10 posto danas, a za vikend očekujemo malo veće akcije, tj. niže cene, rekla je Marija Đuričić, Mesara ,,Burjan“.

- Red, rad i disdciplana u klanici, saradnja s Institutom, redovna kontrola, dobra higijena,hasap, pre svega. Nadam se da to dovodi do dobrog kvaliteta rebe, rekla je Vesna Ereš, Mesara Plavi Dunav.

Kvalitet slanine ove godine bio je izuzetno dobar.

- Mogu reći da je kvalitet, kao i prethodih godina, izuzetno dobar. Komisija nema lak zadatak. Zaista smo bili svedoci obilja mirisa i ukusa koji se ogleda u različitoj pripremislanine, kao i od različite sorte svinje od koje potiče. Sve to možete videti kada probate 140 uzoraka slanine, kao što smo mi sad imali priliku. Tada možete da shvatite filozofiju pristupa samom pripremanju slanine, koju smo mi sada shvatili, istakao je Dragan Romić, član Komisije za kvalitet.

U pojedinačnoj konkurenciji 140 takmičara prvo mesto za proizvedenu slaninu pripalo je Mirku Jaćimoviću, drugo Slavku Vuliću, a treće Zoranu Đuriću. Sva trojica su Kačarevci.

- Najbolja slanina se pravi. Mnogo mi znači ovo priznanje. Prvi put u životu sam tako nešto dobio, rekao je Mirko Jaćimović, pobednik Slaninijade.

Ranijih godina osnovna zamerka posetilaca su cene koje su često bile veće od onih u kasapnicama. Kakva je situacija danas, kada se duvan čvarci prodaju po 1. 400 dinara za kilogram, a obični čvarci su dostigli cenu od 800 dinara.

- Ovde je mast 300 din kg, a u Smederevu 220. Suve koske u Smederevu 200, a ovde 400, nego hajde da nešto uzmemo kada smo već došli, rekla je jedna gošća Slaninijade.

- Odnos cene i kvaliteta j eovoljan. Umerene au cene, rekao je posetilac Slaninijade.

- Ne mogu da kažem ni da su jake, ni slabe cene, imajući u vidu trud, rad, negu životinje, ovakvo izlaganje, a sigurni smo i da je naš proizvođač to radio od srca. Za svakoga ima po nešto, naglasila je drga gospođa.

Ovogodišnja 26. Slaninijada je počela i traje do 3. marta. Ukoliko odete na Slaninijadu, u Kačarevu nemojte očekivati niže cene, ali možete videti razne proizvode blizu 20 mesoprerađivačkih kuća i nekoliko desetina kačarevačkih i drugih domaćina.

Komentari 

 
+1 #1 МонарХ 01-03-2013 08:21
Ал` се некад добро јело...
Citiraj