Pijaće vode ima dovoljno, štednja nije na odmet

PANČEVO, 8. avgust 2017. (TV Pančevo) - Leti mnogi gradovi u Srbiji imaju problema sa snabdevanjem vodom za piće. Iz beogradskog vodovoda su prethodnog vikenda apelovali na sugrađane i zapretili kaznama onima koji koriste pijaću vodu za zalivanje. Pančevo nije u takvoj situaciji, jer ima dovoljno pijaće vode, zahvaljujući dobrim izvorištima, ali i zbog toga što je potrošnja pijaće vode smanjena. U špicevima se trošilo oko 550 litara, a kapacitet je oko 700 litara u sekundi.

Do pre 10-tak godina Pančevci su za piće, ali i za pranje trotoara i zalivanje bašta, trošili između 14 i 15 miliona kubika vode godišnje. Danas je ta potrošnja smanjena na oko 8 i po miliona, kazao je Aleksandar Radulović, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”. Na smanjenje potrošnje uticalo je smanjenje gubitaka u mreži, ali i mnogo odgovornije ponašanja sugrađana, koji su smanjili potrošnju. Tako da u Pančevu nije bilo problema sa vodosnabdevanjem tokom toplog talasa, iako su na gradsku vodovodnu mrežu priključeni Dolovo i Kačarevo.

- Mi sada imamo neku normalnu potrošnju po čoveku od oko 5 kubika mesečno, što je primerena potrošnja i spada u gornju Evropsku potrošnju. U Evropi je potrošnja pala na 4 kubika, ja sam zadovoljan da mi trošimo oko 5 kubika mesečno. Sve preko toga spada u domen razbacivanja. Građani trebaju da budu odgovrni kao i do sada - rekao je Aleksandar Radulović direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Fabrika za preradu vode snabdeva se sa oko 1000 l/s sirove vode iz preko 80 bunara, a u gradsku vodovodnu mrežu ulazi oko 700 litara/s prerađene vode. Ovaj kapacitet dovoljan je da se na sistem osim Kačareva i Dolova priključe i Jabuka i Glogonj, a u budućnosti Banatsko Novo Selo, kaže Radulović, dodajući da je sve to moguće pod uslovom da se voda troši za lične potrebe, kuvanje, održavanje higijene, sanitarne potrebe.

- Sve drugo u smislu navodnjavanjam pranja kola, ulica, nije u domenu lične potrošnje. Ako se bude vratilo staro vreme to ne bi bilo dobro. Vodovod ima dovoljno vode pod uslovom da se racionalno troši što i jeste normalno, a sve ostalo bi bilo diskutabilno - istakao je Radulović.

Potrošnja vode tokom leta je uvek povećana, što je i normalno jer je to jedan od najlakših načina kako se spasiti od velike vrućine. Za vreme velikih vrućina potrošnja je bila i 550 litara u sekundi što je skoro 2/3 kapaciteta. Umerena potrošnja vode poželjna je zbog očuvanja sistema, ali i zbog računa, koji u letnjem periodu zbog veće potrošnje budu veći nego inače.